Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Bas Verweij (44) en Suzanne Glasbergen (34) van de reüniecommissie.
• Bas Verweij (44) en Suzanne Glasbergen (34) van de reüniecommissie. (Foto: aangeleverd)

Reünie en afscheid op Schoonhovense Koningin Emmaschool

  •   781 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het wordt dubbel feest op de Koningin Emmaschool. Met het afscheid van juf Nannie op 14 december en een reünie van oud-leerlingen een dag later stijgt de spanning met stip. 

Het is eigenlijk puur toeval dat de reünie van de Koningin Emmaschool vrijwel tegelijkertijd valt met het eerder uitgestelde afscheid van juf Nannie Verlegh. De data waren niet voor dit doel 'geprikt', maar de geliefde juf ziet in het feestelijke weekeinde van 14 en 15 december talloze oud-leerlingen terug in het karakteristieke pand aan de Jan Kortlandstraat in Schoonhoven.

Missen
Nannie Verlegh (60) is een icoon in de Schoonhovense onderwijswereld. Ze stond van 1978 tot 2018 vrijwel zonder hapering voor de klas. Zolang werkt vrijwel niemand meer op een basisschool. "Ik weet niet beter", lacht ze. "Ik zal de kinderen van groep 1 zeker gaan missen. Ik ben nooit met tegenzin naar de 'Emma' gefietst. Aan de andere kant vind ik meer vrije tijd en minder verplichtingen wel lekker. Ik wilde eigenlijk afgelopen zomer reeds met vroegpensioen gaan, maar dan had ik niet precies veertig jaar volgemaakt. Dat is toch een persoonlijke mijlpaal met een prachtig rond getal. Het kwam de directie ook beter uit, dat ik er nog vier maanden aan zou vastknopen. Ik was er snel uit met directeur André Romeijn."

Ze zal in al die jaren zeker duizend kinderen in de jongste groepen hebben opgevoed met normen en waarden. Een schatting is lastig te maken, maar dat er een aantal oud-leerlingen op zaterdag 15 december zal aanschuiven bij de barbecue is zeker. Onder hen zijn Bas Verweij (44) en Suzanne Glasbergen (34), die namens de reüniecommissie met drie andere leden al bijna een jaar adressen en telefoonnummers trachtten te achterhalen. "Met nog enkele oud-leerlingen hebben we zoveel mogelijk namen opgesomd. We zijn daarna niet als gekken gaan spitten in allerhande archieven, want mede door de nieuwe privacywetgeving heb je nauwelijks toegang tot bronnen. Daarom loopt het tot op heden nog niet storm. December is bovendien een drukke feestmaand, maar we blijven tot de laatste snik kaarten verkopen voor de reünie. Die moet slagen", zegt Suzanne Glasbergen, die tegenwoordig met partner en twee kinderen in Gouda woont.
 
Verbouwing
Bas Verweij is een geboren en getogen Schoonhovenaar en tevens hoofd barbecue tijdens de reünie. De Engel verzorgt de overige hapjes en drankjes. Verweij herinnert zich vooral de verbouwing van de school in de jaren tachtig. "Ik ben twee jaar lang kriskras door de stad gezeuld door mijn ouders, voordat het huidige gebouw was verrezen. Toen ik terugkeerde was er een lokaal te weinig. Heeft een klas nog een jaar les gehad op stoeltjes in de gang."

Volgens beiden was het niettemin een toptijd met leuke onderwijzers en een creatief schoolhoofd. Suzanne Glasbergen: "Harry Krens gaf iedereen muziekles op zijn blokfluit. Ook stond volksdansen in de gymzaal op het programma. Ik heb daar zelfs de polka geleerd. De jongens vonden het vreselijk om te huppelen met de meisjes, maar Krens had daar maling aan. Ik hoop van harte dat hij op de reünie aanwezig is."

Verweij en Glasbergen hopen dat publicaties via media, Facebook, Twitter en Instagram tot een grote toeloop zullen leiden. "Want je wil zoveel mogelijk schoolmaatjes terugzien. Er is nooit een reünie geweest op de Emmaschool. Het werd dus hoognodig tijd voor een feestje."
 
Kaarten voor de reünie, die op zaterdag 15 december van 16.00 tot 21.00 uur wordt gehouden aan de Jan Kortlandstraat 9, zijn voor 10 euro te koop bij Fausto en Spar. Online bestellen is mogelijk via Facebook, waar de speciale pagina 'Emmareünie' is aangemaakt.
 
Pieter van der Laan
 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK