Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Agnes Gooijer: 'Het werken met mensen, jong en oud, spreekt me aan'.
• Agnes Gooijer: 'Het werken met mensen, jong en oud, spreekt me aan'.

De Hoeksteen krijgt tweede vrouwelijke predikant

  •   543 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Aankomende zondag zal in de Hoeksteen de bevestiging- en intrededienst plaatsvinden van Agnes Gooijer-Snel. Vanaf die datum zal ze als predikant werkzaam zijn in de gemeente. Daarmee ontstaat in de Hoeksteen een unieke situatie: twee vrouwelijke dominees aan het roer.

Na een zorgvuldige beroepingsprocedure heeft Agnes Gooijer enige tijd geleden het beroep aangenomen. Op dat moment was ze als proponent werkzaam in De Lier. Een proponent is een afgestudeerd theoloog, die mag preken en kan worden beroepen door een gemeente. Tijdens deze periode heeft ze alle ruimte gekregen om haar taak naar eigen inzicht in te vullen.

"Ik heb het beroep aangenomen omdat ik een plezierige indruk kreeg van de Hoeksteen: een warme, actieve en gelovige gemeenschap. En omdat ik me geroepen voelde om te gaan", vertelt Agnes. "Hiermee kan ik de stap maken naar het ambt van predikant. Dat betekent dat ik dan bevoegd ben om bijvoorbeeld te dopen, een avondmaalviering te leiden en deel uit te maken van de kerkenraad."

Begin november heeft ze afscheid genomen van de gemeente in De Lier.

Tussenjaar
Agnes Gooijer is geboren in de Betuwe en groeide op in Overijssel en Zuid Holland. Na het afronden van haar opleiding VWO heeft ze een 'tussenjaar' gevolgd aan de Evangelische Hoge School in Amersfoort. Tijdens dat jaar besloot ze om theologie te gaan studeren. "Ik heb een brede interesse en verschillende studies overwogen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de opleiding theologie, omdat hier veel verschillende aspecten samenkomen. En het werken met mensen, jong en oud, spreekt mij zeer aan."

Tijdens haar opleiding theologie ontmoette ze haar man Aaldert, die nu predikant is in hun huidige woonplaats Berkel en Rodenrijs. Samen hebben ze drie kinderen. Inmiddels is er in de Hoeksteen een werkruimte ingericht waar de nieuwe predikant haar kantoor krijgt.

Vooralsnog blijft Agnes Gooijer wonen in Berkel en Rodenrijs. Op de dinsdag en donderdag zal ze in Schoonhoven werkzaam zijn. "Ik ga mij vooral richten op de afgesproken taken, zoals voorgaan in de diensten, de ouderen in de gemeente en een actieve bijdrage leveren aan vernieuwing van de liturgie.

Donderdagavond werd in de Hoeksteen voor de nieuwe predikant een kennismakingsavond georganiseerd waarin zij werd voorgesteld aan belangstellenden. Tevens presenteerden enkele geledingen binnen de kerk zich. Agnes Gooijer: "Daarmee kreeg ik een goed beeld van de vele activiteiten."

De bevestiging- en intrededienst op zondag 9 december begint om 15.00 uur.

Dirk Molenaar/RTV Krimpenerwaard

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }