Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel.
• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Mogelijk rijbaanscheiding op Krimpense Ouverturelaan

  •   367 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Om de verkeersveiligheid te verbeteren wil de gemeente een rijbaanscheiding aanbrengen op de Krimpense Ouverturelaan.

Door de rijbanen fysiek van elkaar te scheiden zou de snelheid van het verkeer afnemen en wordt het voor weggebruikers veiliger. Het is wethouder Anthon Timm 'om het even' hoe de rijbaanscheiding er precies uit gaat zien. "Blokjes of een doorgetrokken streep: het maakt mij zoveel niet uit. Het mooie van deze optie is dat -ie niet veel kost en we 'm snel kunnen realiseren."

Sluiproute
Omwonenden klagen al jaren over het vele verkeer dat voorbij raast. De weg in de wijk Lansingh-Zuid wordt door automobilisten als sluiproute gebruikt om de drukke N210 te vermijden. Zij rijden regelmatig te hard en zorgen ook voor geluidsoverlast. Een voorstel van de gemeente om een spitsonderbreker op de weg te plaatsen verdween dit voorjaar nog in de prullenbak.

Timm presenteerde donderdagavond vijf opties aan de raadscommissie om de verkeerssituatie op de Ouverturelaan te verbeteren. Geen enkele kon rekenen op veel enthousiasme. Timm was niet verrast. "Elke optie lost iets op, maar creëert direct ook een nieuw probleem."

De meest besproken optie was er ééntje die niet op het lijstje stond: het herinrichten van de weg tot 30-km zone mét asfalt. Een optie die volgens Timm moeilijk uitvoerbaar is. Dit omdat je daarvoor straatklinkers aan moet brengen op de kruisingen, "en dat zorgt juist voor meer geluidsoverlast. Als je voor deze optie kiest, is het bovendien nodig om het verkeers- en vervoersplan aan te passen. Dat heeft consequenties voor andere wegen in Krimpen."

Motorrijders
Het aanbrengen van een verhoogde rijbaanscheiding brengt ook nadelen met zich mee. Zo zou de verhoging volgens Wilco Slotboom (Stem van Krimpen) gevaarlijk zijn voor motorrijders. "Niet als bestuurders in hun baan blijven", pareerde de wethouder. Oscar Suijk (Leefbaar Krimpen) wees Timm erop dat weggebruikers moeten keren als ze de andere richting op willen. "En kunnen hulpdiensten als ambulance en brandweer wel over die verhoging?" Dat laatste is volgens Timm geen enkel probleem.

De gemeenteraad praat binnenkort verder over de gepresenteerde opties.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK