• De zalmschouw ligt nu op de gemeentewerf in Krimpen aan de Lek.
• De zalmschouw ligt nu op de gemeentewerf in Krimpen aan de Lek. Foto: Floris Bakker

Lekkerkerk koestert zalmschouw en watermolen

Algemeen 380 keer gelezen

LEKKERKERK • De teloorgang van de zalmschouw en de watermolen gaat Lekkerkerk aan het hart. De historische vereniging 'Lekkerkerk door de tijd' deed daarom in de commissie Samenleving een klemmend beroep op wethouder Bert Bening om de vergane glorie te herstellen.

"Het zijn per slot van rekening twee geschenken van de gemeenschap aan de gemeente", zei inspreekster mevrouw Van den Berg. "Onderhoud is volledig achterwege gebleven. Er gebeurt sinds de herindeling helemaal niets. De zalmschouw is inmiddels ter ziele en het molentje dreigt ten onder te gaan."

De realisatie van de kunstobjecten werden destijds met certificaten van de Lekkerkerkse bevolking bekostigd. Daarom is er volgens de leden van de historische vereniging veel onbegrip over de huidige gemeentelijke passiviteit. "We worden door inwoners hier regelmatig op aangesproken. Het is een blamage." De klagers kregen steun van Lokaal op 1 en het CDA, die zich de ergernis van de inwoners goed konden voorstellen. "Wij delen hun ongerustheid", zeiden Jan Dekker (CDA) en Jeanette Hofman (Lokaal op 1). "Het lijkt nergens naar."

Wethouder Bening nam de handschoen op. Hij beloofde beterschap, maar stelde tegelijkertijd dat hij een lijst van ruim honderd kunstvoorwerpen moet opgestellen. "Bij deze inventarisatie hoort een meerjarenplan en een kostenplaatje. Daarmee kom ik eerst terug naar de raad om geld vrij te kunnen maken."

Geprikkeld
Bening is pas sinds maart 2018 cultuurwethouder en reageerde geprikkeld op opmerkingen van Dekker en Maat (PvdA) dat de gemeente zich er wat makkelijk afmaakt na de smeekbedes van 'Lekkerkerk door de Tijd'. "Ik weet niet wat mijn voorganger heeft gedaan."

Dat wilde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek wel uitleggen. "Na de herindeling was er geen document van de voormalige gemeente Nederlek, waarin het onderhoud van de objecten was vastgelegd. Het is erbij ingeschoten."

Bening zegde toe spoedig in contact te treden met mevrouw Van den Berg om na te gaan wat er in het verleden is misgegaan. Mogelijk wordt het molentje op korte termijn aangepakt. De zalmschouw is zoek en zal opnieuw moeten worden gefabriceerd.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden