Afbeelding
Foto: Jan Mika

PvdA bepleit gratis openbaar vervoer voor bijstandsgerechtigden

Algemeen 502 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard gaat in kaart brengen hoeveel het kost om aan bijstandsgerechtigden gratis openbaar vervoer binnen de gemeentegrenzen aan te bieden. De PvdA diende hiervoor tijdens de begrotingsbehandeling een motie in, welke met een stemmenverhouding van 18-12 werd aangenomen.

"Eenzaamheid en armoede zijn ook binnen de Krimpenerwaard een groot probleem", sprak PvdA-fractievoorzitter Cees van der Graaf. "Armoede betekent voor veel mensen vaak niet mee kunnen doen, uit schaamte en/of door geldgebrek en schulden. Daarmee is armoede een van de oorzaken van vereenzaming en sociale uitsluiting."

Vervolgens: "Een van de belangrijkste gevolgen van armoede is dat mensen nergens meer kunnen komen omdat zij daar simpelweg het geld niet voor hebben. Familie- of ziekenhuisbezoek, deelname aan verenigingen, mantelzorgtaken uitvoeren of solliciteren op een baan buiten de eigen gemeente zijn dan veelal moeilijk of onmogelijk. Succesvolle experimenten met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en bijstandsgerechtigden in diverse gemeenten elders in Nederland zorgen voor een aanzienlijke toename van de mobiliteit en daarmee maatschappelijke participatie van deze doelgroep."

Een meerderheid van de gemeenteraad riep het college op om binnen twee maanden in beeld te brengen hoeveel het kost om bijstandsgerechtigden (met een inkomen t/m 120% van de bijstandsnorm) gratis, in daluren of ook daarbuiten gebruik te laten maken van openbaar vervoer binnen de gemeente Krimpenerwaard. Aan de hand daarvan moet de knoop worden doorgehakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden