• Bram Meijers bij een AED.
• Bram Meijers bij een AED. Foto: Jan Timmer

Gratis reanimatiecursus voor nieuwe hulpverleners Krimpenerwaard

Algemeen 1.210 keer gelezen

krimpenerwaard • Het is de gemeente Krimpenerwaard ernst om mensen die getroffen worden door een hartaandoening snel eerste hulp te kunnen bieden in de vorm van reanimatie. Het doel is om binnen alle kernen binnen zes minuten een gecertificeerde hulpverlener ter plekke te hebben.

De vereiste dekkingsgraad is nog niet bereikt. Een nieuwe, gratis toegankelijke reanimatiecursus, moet zorgen voor extra aanwas. Bram Meijers is als voorzitter van EHBO Regiobestuur Krimpenerwaard nauw betrokken project Hartveilig Wonen. "Dit jaar heeft gemeente Krimpenerwaard besloten dat binnen zes minuten hulp aanwezig moet zijn ingeval van een hartstilstand, hartinfarct of hartverlamming. Uit een rapport bleek dat ambulances in het gebied hun vastgestelde aanrijdtijd van 12 minuten vaak niet halen. Soms loopt deze op tot twintig minuten. En dat is zorgelijk en naar als elke minuut telt. Vandaar dat het enorm belangrijk is dat er een fijnmazig netwerk ontstaat van inwoners die kunnen reanimeren."

Qua AED-apparatuur voldoet Krimpenerwaard aan de eisen, zo heeft de werkgroep na inventarisatie vastgesteld. "Maar om binnen zes minuten adequate hulp bij hartproblemen te kunnen garanderen zijn er in ons gebied zo'n 1.300 mensen bij de Hartveilig Wonen-app aangesloten nodig. Op dat aantal zitten we nog lang niet. Er staan nu zo'n driehonderd mensen geregistreerd."

Belangstelling
De gemeente is nu serieus bezig om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen aan de reanimatiecursus. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek toont haar belangstelling en betrokkenheid door regelmatig haar gezicht te laten zien tijdens deze sessies. "In september en op 3 november jongstleden hebben we weer reanimatiecursussen gedraaid", zegt Meijers. "De eerstvolgende cursus is op zaterdag 8 december van 09.00 tot 13.00 uur in hervormd centrum Rehoboth in Stolwijk. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden bij hartveiligwonen@krimpenerwaard.nl. Mensen vanaf 18 jaar zijn sowieso welkom. Ben je jonger dan heb je toestemming nodig van je ouders of verzorgers."

Het is volgens Meijers belangrijk dat zoveel mogelijk mensen worden opgeleid. "Je kunt er letterlijk levens mee redden! Ook goed om te weten: er is nazorg. Is ook niet meer dan logisch, want een reanimatie kan best impact hebben. Het is goed om te weten dat je er dan niet alleen voor staat."

Opleiden is één, maar Meijers weet dat het ook van belang is om kennis en vaardigheden bij te houden. "Daarvoor is straks bijscholing nodig", stelt hij. "De vraag is: wie gaat dat betalen? Daar willen we zeker over in overleg met de gemeente. Ik ga er vanuit dat we ook daar spijkers met koppen kunnen slaan, zodat we straks blijvend het verschil kunnen maken."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden