Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Brasems weggevangen om waterkwaliteit surfplas te verbeteren

  •   809 keer gelezen
• Visactie op de surfplas.
• Visactie op de surfplas. (Foto: aangeleverd)

KRIMPEN A/D LEK • Om de waterkwaliteit te verbeteren heeft Staatsbosbeheer de afgelopen week 175 grote brasems laten wegvangen uit de surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. Vijftig brasems zijn gemerkt en teruggeplaatst. 

Dit aantal past beter bij de omvang van de plas. In hun zoektocht naar voedsel woelen brasems de bodem om waardoor er fosfaten vrijkomen. Dat zorgde voor algengroei in de surfplas. Iets waar Staatsbosbeheer - dat de Krimpenerhout in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland beheert - iets tegen wilde doen. Bij warm weer stak dikwijls giftige blauwalg op waardoor het voor recreanten gevaarlijk was om te zwemmen. 

Snoek
Een beroepsvisser ving de brasems met een 'zegen', een groot verticaal visnet dat met gewichten aan de onderkant overeind blijft in het water. Via een omtrekkende beweging over de bodem sloot hij de vissen in om ze vervolgens naar boven te halen. Soorten als snoek, karper en baars werden direct weer in het water losgelaten. Deze soorten dragen volgens Staatsbosbeheer bij aan een evenwichtige opbouw van de visstand. De brasems die overbleven, zijn in waterbassins vervoerd en uitgezet in de Rotte. 

Om te voorkomen dat fosfaat vrijkomt in het water neemt Staatsbosbeheer nog meer maatregelen. Zo komt er begin volgend jaar een laag zand over de bodem van de surfplas. Via lange pijpen wordt het zand naar een bootje op de plas gebracht. Van daaruit wordt het zand geleidelijk in de surfplas gesproeid zodat het langzaam naar beneden kan dwarrelen en de fosfaatrijke bodem afdekt. Daarnaast zorgen ook de nieuw aangelegde natuurvriendelijke oevers voor een robuust en evenwichtig ecosysteem in de plas waarvan vissen, vogels en insecten profiteren.

www.kwaliteitsimpulsgroenalliantie.nl

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK