Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Aangeschoten zwaan met verbrijzelde vleugel.
• Aangeschoten zwaan met verbrijzelde vleugel. (Foto: Saskia van Rooy/Stichting Dierenradar)

Saskia van Rooy start kort geding om doden knobbelzwanen

  •   848 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Saskia Van Rooy, fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard, heeft met haar Stichting Dierenradar een kort geding tegen de provincie Zuid-Holland aangespannen. "Ik wil voorkomen dat jagers gewonde knobbelzwanen met slag-, steek- en snijwapens mogen doden", licht ze toe. "Dit is mogelijk na een onlangs genomen goedkeuringsbesluit door de provincie."

De provincie stelt volgens de inwoonster van Stolwijk geen voorschriften aan de uitvoering en het gebruik van genoemde wapens. Van Rooy: "Hierdoor mogen zwanen met een priem door de schedel worden geboord, met een knuppel de kop worden ingeslagen en met een mes worden onthoofd."

Vervolgens: "De raad van de gemeente Krimpenerwaard zag niets in deze nieuwe vang- en dodingsmethoden. In juni steunde het een motie van Dierbaar Krimpenerwaard om deze methoden niet in de Krimpenerwaard te willen."

Lijden
Van Rooy is fel gekant tegen het gebruik van slag-, steek- en snijwapens om de dieren af te maken: "Volgens verklaringen van dierenartsspecialisten voor vogels, zoals de dierenarts van Artis en Avifauna, betekent het gebruik van deze wapens bij knobbelzwanen ernstig en onnodig lijden."

Vreemd vind ze het ook dat Zuid-Holland met het besluit uit de pas loopt bij andere provincies. "In Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Brabant mogen zwanen uitsluitend met geweer worden gedood. Het goedkeuringsbesluit van de provincie maakt bovendien het vangen, doden en verjagen van knobbelzwanen met haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds mogelijk. Ook dat vinden wij ontoelaatbaar. Knobbelzwanen zijn geen natuurlijke prooi van deze roofvogels. De roofvogels zijn niet of nauwelijks in staat een knobbelzwaan te doden, maar kunnen die wel ernstig met hun klauwen en snavel verwonden."

Afschot van zwanen is volgens Van Rooy niet nodig: "Zwanen zijn uitstekend met preventieve, diervriendelijke verjaagmiddelen van landbouwpercelen te krijgen, waardoor schade aan landbouwpercelen te voorkomen dan wel te beperken is."

Het  goedkeuringsbesluit van Zuid-Holland is volgens de fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard 'onnavolgbaar': "In 2017 was de uitgekeerde schade door knobbelzwanen slechts 4.700 euro voor de gehele provincie Zuid-Holland. In de afgelopen vijf jaar was er één uitgekeerd schadegeval door knobbelzwanen van 300 euro in de Krimpenerwaard, ofwel omgerekend naar de perceelsoppervlakte van het betreffende bedrijf slechts 5 euro per hectare."

Van Rooy's petitie tegen de zwanenjacht (https://zwanenzuidholland.petities.nl/) heeft inmiddels ruim 10.500 handtekeningen opgeleverd.

Het kort geding vindt op donderdag 15 november om 10.30 uur bij de rechtbank in Den Haag plaats.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK