Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Bewoners Krimpense Oosterstraat schaffen met elkaar AED aan

Algemeen 875 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Aan de buitenmuur van een woning in de Krimpense Oosterstraat hangt sinds enkele weken een AED. Buurtbewoners legden geld bij elkaar om het apparaat aan te schaffen.

Een inzamelingsactie leverde 2.000 euro op. "En nu hangt het apparaat - goed in het zicht - aan de buitenmuur van ons huis op nummer 28", vertelt Francis Bieze. Dat is niet helemaal toevallig. Drie jaar geleden kreeg haar man Arnout Bieze (40) totaal onverwacht een hartstilstand. "Hij werd direct gereanimeerd, maar dankzij de AED die de ambulance bij zich had leeft hij nog."

Cultuurhuis
Arnout is inmiddels volledig hersteld. Het voorval zette hem en zijn vrouw wel aan het denken, "want de dichtstbijzijnde AED hangt in het Cultuurhuis", weet Francis. "Het duurt te lang om die in te zetten als hier iemand in de buurt wordt getroffen door een hartstilstand."

Zo ontstond het idee om met de buurt een defibrillator aan te schaffen. Buurtbewoners werden benaderd met een brief en reageerden positief op het initiatief. Praktisch iedereen deed een bijdrage. Francis hoorde tijdens de inzameling dat heel wat mensen in de buurt met hartproblemen kampen. "Er zijn zelfs twee mensen overleden als gevolg van een hartstilstand. Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om een AED in de buurt te hebben."

Reanimatienetwerk
De AED is inmiddels aangemeld bij het reanimatienetwerk voor burgerhulpverleners. Brenda: "Zij krijgen bij een hartstilstand in de buurt via hun mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Ze krijgen dan ook meteen door waar een AED hangt." De buurt rond de Oosterstraat telt binnenkort een groot aantal extra burgerhulpverleners. "Veertig buurtbewoners hebben zich opgegeven voor een (kosteloze) cursus hoe je moet reanimeren en een AED moet gebruiken. Dat is natuurlijk hartstikke mooi."

Francis en Arnout hopen dat het initiatief in hun straat navolging vindt elders in de Krimpenerwaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden