Afbeelding
update

Politieke crisis gemeente Krimpenerwaard: wethouders dreigen af te treden

Algemeen 3.771 keer gelezen

KRIMPENERWAARD •  De wethouders van de gemeente Krimpenerwaard beraden zich over hun positie. Voor dinsdagavond 18.00 uur nemen ze het besluit om door te gaan of hun portefeuille in te leveren.

Aanleiding is een amendement van de oppositiepartijen om tijdens een verkennend onderzoek naar een stabiel bestuur het huidige college 'demissionair' te verklaren totdat er een nieuwe coalitie is. Bovendien kunnen politiek gevoelige zaken alleen na expliciete instemming van de raad worden opgepakt. 

Onwerkbaar
Dergelijke beperkingen worden door de wethouders als onwerkbaar gezien. Namens de vijf wethouders stelde Lavinja Sleeuwenhoek dat ze 'eerst een nachtje moeten slapen' alvorens een definitieve beslissing te nemen. Of de gemeenteraad dinsdagavond volgens de ingediende agendapunten verloopt, is de grote vraag. Mogelijk is de chaos compleet.

De oppositie was niet onder de indruk van het dreigement van Sleeuwenhoek c.s.. Het verzoek om het amendement ten minste een dag aan te houden werd genegeerd. Vooral Jan-Willem van der Ham (SGP) en Jan Dekker (CDA) hamerden op het verkennen van een nieuwe coalitie, terwijl Willem Schoof (VGBK) zocht naar steun van een oppositiepartij om opnieuw met een meerderheid te kunnen regeren. Het leidde tot stevige confrontaties en vier schorsingen. Wisja Pannekoek, het raadslid dat zich afscheidde van VGBK vanwege groot verschil van inzicht meende dat 'er geen basis is voor de huidige coalitie'. 

Rekening
SGP had nog een rekening te vereffenen met de VGBK , omdat de SGP na de verkiezingen in maart 2018 zonder toelichting opzij was geschoven door haar voormalige partner. "Wij zeiden toen al dat de basis met 16 raadsleden te smal was voor voldoende draagvlak. Nu zijn de poppen aan het dansen."

Cees van der Graaf (PvdA) was dat met hem eens: "De afstand tot de burgers en de ondernemers is intussen vergroot."

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) sprak van arrogantie bij de coalitie. "Nederigheid is hier meer op zijn plaats. Na de aanwijzing van een verkenner zal de raad in samenspraak met de verkenner de opdracht formuleren. Wij zijn geen voorstander om de wethouders weg te sturen. Zij moeten de lopende zaken afhandelen, maar geen politiek gevoelige onderwerpen oppakken. Dat betekent concreet dat de Skaeve Huse ('asowoningen') nu niet verder worden onderzocht en dat het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) wordt geparkeerd."

Update: De wethouders hebben dinsdag besloten hun taken te blijven vervullen gedurende de periode van verkenning. Dit 'vanuit verantwoordelijkheid naar de inwoners en de gemeenschap en in het belang van continuïteit van bestuur', aldus de wethouders in een verklaring.  

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden