• Ad van den Dool signeert zijn boek Uschi K. in de Ontmoetingskerk in Krimpen aan den Lek.
• Ad van den Dool signeert zijn boek Uschi K. in de Ontmoetingskerk in Krimpen aan den Lek. Foto: wijntjesfotografie.nl

Krimpenaar debuteert met boek over heroïnehoertje Ushi K.

Algemeen 712 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Elke journalist wil eens in zijn leven een boek schrijven. Vaak ontbreken de tijd en het geduld daarvoor. Ad van den Dool (62) weet dat nu ook.

Hij wijdde drie jaar aan een gedetailleerd onderzoek naar een Rotterdamse moordzaak en schreef intussen zijn bevindingen op. Het resultaat is een boeiend verslag van 206 pagina's met de titel 'Sporen van Uschi K'.

Van den Dool presenteerde zijn levenswerk donderdagavond in de Ontmoetingskerk in Krimpen aan de Lek aan een honderdtal vrienden, familieleden en genodigden. De schrijver vond het passend om het moeizame proces van het speurwerk te tonen in een korte film en een uitgebreide verbale toelichting. "Een boek schrijf je niet in één keer. Vaak gaan er diverse versies aan vooraf, voordat het gewenste exemplaar in de boekhandel ligt. Ik werd voortdurend keurig bijgestuurd door de uitgever, een vertaalster en enkele geselecteerde lezers, die zich over het manuscript bogen en tips gaven. Herschrijven, polijsten en dubbelchecken hoorden bij dit complexe avontuur."

Vast
De journalist wilde aanvankelijk een thriller schrijven, maar liep spoedig vast. Hij stuitte bij informatieve gesprekken met rechercheurs op een vuistdik politiedossier uit 1991 waarbij een jonge Duitse vrouw betrokken was. Toen Van den Dool vervolgens in een later stadium met meer interesse de levenswandel van dit heroïnehoertje Uschi K. in beschouwing nam, liet de prangende kwestie hem niet meer los. Hij ging haar sporen na. Gesprekken met deskundigen en sleutelfiguren verscherpten het beeld. Nadat een doos met persoonlijke spullen van Uschi - inclusief dagboek en 267 brieven - hem in handen werd gespeeld, was het Van den Dool duidelijk dat een nauwgezette reconstructie heel goed mogelijk was.

Al zijn vrije tijd werd daarna opgeslokt door een waargebeurd verhaal over iemand, die niet tot de verbeelding spreekt bij het grote publiek. Dat vereist een vlotte, heldere schrijfstijl", meende Liesbeth Vries, redacteur van uitgever Ambo|Anthos. "Het integere verhaal van Ad van den Dool bekoorde me. Ik was onder de indruk van zijn synopsis. Daarom hebben we een overeenkomst getekend met de debuterende auteur."

Loser
Van den Dool beet zich vast en verbleef met tussenpozen drie jaar op zijn zolderkamer. "Vaak worden ronkende biografieën geschreven over bekende personen. Uschi was juist een loser. Ze vocht tegen verslaving, werd mishandeld, enkele keren verkracht en stierf in 2004 aan aids. In haar dagboek schreef ze dat haar notities gelezen moesten worden door de buitenwacht. Daarom hoefde ik geen toestemming te vragen voor dit boek."

Van den Dool benadrukte het toeval van zijn onderwerp. "Het verhaal zweefde voorbij en ik greep het. Het is zeker geen vrolijk boek. Integendeel. Maar bijna iedereen met wie ik over Uschi K. heb gesproken, sprak vol sympathie over haar. Men zag haar zwakheden, maar respect en liefde overheersten."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden