• Winkeliers in onder andere winkelcentrum Crimpenhof mogen vanaf 21 oktober open op zondag.
• Winkeliers in onder andere winkelcentrum Crimpenhof mogen vanaf 21 oktober open op zondag. Foto: Floris Bakker

Winkels in Krimpen mogen vanaf 21 oktober open op zondag

Algemeen 2.398 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De winkels in Krimpen aan den IJssel mogen vanaf 21 oktober de resterende zondagen en Eerste Kerstdag open. Dat heeft het college van B en W bekend gemaakt.  

Het besluit gaat uit van een openingsmogelijkheid van 12.00 tot 18.00 uur. "Daarmee komen we tegemoet aan onze christelijke medemens", verklaart wethouder Anthon Timm. "Tijdens de gespreksavond over invoering van de koopzondag op 1 oktober bleek dat verstoring van de kerkgang een heikel punt is. Om tegemoet te komen aan de gevoeligheden die er leven, hebben we er nu voor gekozen de voorgestelde openingstijden (van 10.00 tot 19.00 uur) aan te passen."

De gemeenteraad krijgt nog voor het eind van dit jaar een voorstel om de winkeltijdenverordening. Daarin zal de zondagsopening worden vastgelegd. Timm benadrukt dat niemand verplicht wordt om open te gaan. "Winkeliers hebben de vrijheid om zelf te bepalen wat ze doen, net als consumenten ervoor kunnen kiezen om op zondag te winkelen of niet." Over twee jaar volgt er een evaluatie. "Dan moet blijken of de koopzondag in een behoefte voorziet of juist niet."   

Gewicht
De SGP is teleurgesteld over het besluit. "Als gevolg hiervan zal de Krimpense samenleving wezenlijk veranderen", zegt fractievoorzitter Bert-Jan Ruissen. "Wij vinden het jammer dat de bezwaren die zijn geuit op de gespreksavond kennelijk weinig gewicht in de schaal hebben gelegd."

Toch is hij niet geheel verrast door het besluit. "Al tijdens de avond werd duidelijk dat het college zou vasthouden aan de door haar beoogde zondagopenstelling van winkels. Dat de openstellingstijden zijn ingekort is op zich mooi, maar dit neemt de inhoudelijke brede bezwaren niet weg." 

Slecht
De SGP hecht sterk aan de zondagsrust. Toch is dat volgens Ruissen niet de enige reden om te ageren tegen een koopzondag. "Dit besluit is gewoon slecht voor de kleine winkelier die een winkelcentrum juist zo aantrekkelijk maakt. Wij vinden dat de gemeente ook voor hen verantwoordelijkheid draagt."

De evaluatie na twee jaar vindt hij een goede zaak, "maar waarom niet een draagvlakonderzoek onder winkeliers en inwoners vooraf? Een evaluatie is feitelijk mosterd na de maaltijd als winkeliers kopje onder gaan en verhoudingen ingewikkeld of beschadigd raken, zoals tussen winkeliers onderling, tussen winkeliers en gemeente of in privésituaties van winkeliers. Dit alles moet je niet willen."

      

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden