• De polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel.
• De polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Leefbaar Krimpen hekelt 'nee-petitie' PvdA

Algemeen 989 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Leefbaar Krimpen staat niet afwijzend tegenover woningbouw in de polder tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek. De lokale partij ziet vooral kansen voor woningzoekenden.

Fractievoorzitter Jeffrey van der Elst wijst op het gigantische woningtekort in de regio Rotterdam-Rijnmond dat oploopt tot ver boven de 190.000. "De woningmarkt is totaal verziekt, mede doordat er jarenlang niet is gebouwd. Woningzoekenden (vooral jongeren) worden nu gedwongen om elders - ver weg van familie, vrienden en werk - een huis te zoeken omdat hier niets is te krijgen. Die ellenlange wachtlijsten los je niet op door jaarlijks in elke kern 20 tot 30 woningen te bouwen. Iets dat professor Riek Bakker ook heeft aangegeven in haar rapport 'Strategische Visie Krimpenerwaard'. Door het woningtekort ontgroent en vergrijst de Krimpenerwaard, en dat is een slechte zaak."

Van tafel
Van der Elst hekelt de petitie waarin de PvdA Krimpenerwaard oproept om het voorstel voor woningbouw op 200 hectare poldergrond direct van tafel te halen. "Juist de PvdA was in het verleden de partij die aandacht gaf aan de woningnood en pleitte voor de bouw van betaalbare woningen. En nu komen ze met een keiharde nee-petitie? Je kunt het haast schijnheilig noemen. De initiatiefnemers van deze petitie wonen zelf in een huis of villa, gebouwd op een weiland dat de afgelopen 50 jaar is volgebouwd. Nu er grond nodig is om duizenden inwoners van onze regio te huisvesten zeggen ze keihard 'nee'." 

Dat het voorstel voor woningbouw is gekoppeld aan de lobby voor een tweede oeververbinding vindt Van der Elst prima. Leefbaar Krimpen pleit daar al jaren voor. "Bedrijven in de Krimpenerwaard schreeuwen om een betere bereikbaarheid. Als -ie er niet komt gaan ze op ten duur gewoon weg. Komt bij dat een extra brug nodig is voor de veiligheid van onze inwoners."

Rode stip
Dat woningbouw en aanleg van een brug ten koste gaan van het groen vindt Van der Elst acceptabel. "Kijk naar de kaart van 50 jaar geleden. Toen zag je een rode stip bij Rotterdam, Den Haag en Delft. Inmiddels is praktisch de hele Randstad volgebouwd. De strook tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek is een braakliggend stuk grond waar nu niets mee gebeurt. Krimpen en Krimpenerwaard moeten in de ontwikkeling van dit gebied samen optrekken. Niet bouwen is wel de slechtste boodschap die je richting die duizenden woningzoekenden kunt geven."

Van der Elst overweegt een 'tegenpetitie' op te starten, "want een verbod op bouwen, zoals de PvdA wil, is absurd."

Raar plan
Cees van der Graaf kan weinig met de kritiek van Leefbaar Krimpen. De petitie is volgens de PvdA-fractievoorzitter vooral bedoeld om aan te geven dat woningbouw in de open polder onwenselijk is. "Dit raadsvoorstel is gewoon een raar plan. Er wordt gesproken over 10.000 woningen op 200 hectare. Met zo'n aantal is de bebouwingsdichtheid enorm hoog. Daar is echt níet over nagedacht."

Hij wijst op de 'Woonvisie Krimpenerwaard' die de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. "Daarin is vastgelegd dat er in de periode tot 2030 zo'n 3.000 woningen bij komen in onze gemeente. Die woningen bouwen we in de kernen. Dan gaan we toch niet lukraak een groene polder volbouwen om de aanleg van een brug mogelijk te maken?" 

Over die extra oeververbinding is de PvdA-voorman sowieso weinig enthousiast. "Er wordt nu net gedaan alsof een brug tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk de perfecte oplossing is. Nou, ik betwijfel dat. Er zijn genoeg andere varianten te verzinnen. En die zie ik niet terug in dit voorstel."

Van der Graaf denkt dat er in de Krimpenerwaard nog genoeg mogelijkheden zijn om de doorstroming te verbeteren. Zo ziet hij de bouw van een transferium wel zitten, "en die mag van ons best op het grondgebied van de Krimpenerwaard komen." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden