Afbeelding
video

Wisja Pannekoek stapt uit VGBK; coalitie meerderheid kwijt

Algemeen 1.599 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wisja Pannekoek heeft dinsdag zijn lidmaatschap van de fractie van Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK) opgezegd.

Aanleiding is het aanwijzen van een gebied bij Krimpen aan de Lek als woningbouwlocatie voor enkele duizenden woningen. "Weloverwogen heb ik besloten om mijn eigen weg te gaan binnen de gemeenteraad", meldt Pannekoek in een verklaring. "Na een prettige tijd als lid van de fractie van Gemeente Belang Krimpenerwaard is gebleken dat er de laatste periode politiek te veel verschillen zijn ontstaan om onze inwoners namens Gemeente Belang Krimpenerwaard nog te kunnen vertegenwoordigen."

'Spreekwoordelijke druppel' is volgens Pannekoek het voorliggende voorstel om te besluiten een lobby te starten voor de aanleg van een brug met daaraan gekoppeld een woningbouwopgave van 200 hectare in de polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel: "Ik kan mij niet vinden in de opstelling van de VGBK-fractie in dit dossier. Het is voor mij onbespreekbaar om in een zeer korte periode een besluit te nemen zonder dit te kunnen toetsen aan onze ruimtelijke visie, maar ook aan de wensen van onze inwoners. Ik kies er voor om als eenmansfractie verder te gaan."

Reactie
Met het opstappen van Pannekoek verliest de coalitie haar meerderheid van 16 van de in totaal 31 zetels. Willem Schoof, fractievoorzitter van Gemeente Belang Krimpenerwaard, vindt het 'jammer' dat het zover is gekomen.

"Maar", zo zegt hij, "Die dingen gebeuren. Je trekt je terug uit de politiek, sluit je aan bij een andere partij of je begint een eenmansfractie. Dat laatste heeft Wisja gedaan en dat is voor de VGBK niet leuk."

Schoof heeft 'geen idee' hoe het verder moet nu de coalitie geen meerderheid meer heeft. "Dinsdag volgt een debat in de raad. Er zijn diverse mogelijkheden, waarbij het zoeken naar gedoogsteun bij de oppositie er eentje is. De praktijk moet uitwijzen welke kant we opgaan met de raad. Ik hoop dat we er snel uitkomen, want we moeten we verder."

Frank van Suchtelen (RTV Krimpenerwaard) sprak Wisja Pannekoek op de ochtend na het bekendmaken van het besluit: 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden