• Maandag werden al voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van de skaeve huse aan de Veerweg. (foto via Ad Struijs/Pro Krimpenerwaard)
• Maandag werden al voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van de skaeve huse aan de Veerweg. (foto via Ad Struijs/Pro Krimpenerwaard)

Onafhankelijk onderzoek naar locatie skaeve huse

Algemeen 863 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het college van B en W van de gemeente Krimpenerwaard stemt in met een onafhankelijk onderzoek naar de locatiekeuze van skaeve huse. De uitkomst is bepalend voor de definitieve plek voor personen met problematisch gedrag. Dat kan dus ook de Veerweg in Bergambacht zijn.

Wethouder Leon de Wit was daarin duidelijk: "We gaan niet steeds in debat met de raad over skaeve huse. Dan komen ze er nooit en verzaken wij onze wettelijke plicht om deze inwoners van de Krimpenerwaard woonruimte te bieden. Het blijft onze bevoegdheid om dat te regelen zonder toestemming van de raad."

Daarmee kwam opeens een eind aan een verbaal treffen tussen CDA, Pro Krimpenerwaard en het gemeentebestuur dat als interpellatiedebat op de agenda stond, maar ruim drie uur in beslag nam.

Beslotenheid
Voor de bewoners van de Dijklaan-West was het een schimmige vertoning, omdat een deel van het debat in beslotenheid plaatshad. 'Gevoelige informatie' was de reden om in een aparte zaal eerst uitvoerig met de fractievoorzitters te overleggen. Ook daarna werden diverse schorsingen gevraagd om zaken intern te bespreken.

De bewoners van de Dijklaan-West hadden al weinig vertrouwen in de lokale democratie; de rommelige bijeenkomst was geen aanleiding om dat beeld bij te stellen. Volgens de insprekers Diepenhorst, Van Nierop en Stalenburg speelt de gemeente een kwalijke rol. Hoewel de aanwezigen van Dijklaan-West tijdens de inloopavond in juni waren gewezen op het indienen van zienswijzen, werden 41 bezwaren meteen retour gezonden door de bezwaarschriftencommissie omdat zij 'niet belanghebbend' werden geacht. 'De afstand tussen de wijk en de skaeve huse bedraagt immers meer dan 100 meter', luidde het oordeel van de commissie.

Inmiddels was een aannemer maandag reeds begonnen met de voorbereidingen voor het plaatsen van de 'asowoningen', hetgeen na felle protesten volgens het college op 'een misverstand' berustte. Termen als 'volksverlakkerij' en 'bestuursriedel' werden gebezigd door de woordvoerders.

"Met dergelijke miscommunicatie scoor je geen punten", vond ook PvdA-fractievoorzitter Cees van der Graaf. "Het verwachtingspatroon is beschadigd. Je kan je afvragen of dit het juiste proces is."

Vraagtekens
Voor CDA en Pro Krimpenerwaard was dat reden om het college terug te fluiten. "Wij zijn niet tegen skaeve huse in onze gemeente, maar stellen vraagtekens bij de huidige keuze. De Veerweg is geen prikkelarme omgeving. Er bestaat geen draagvlak voor deze plek nabij de woonwijk", meende Jan Dekker (CDA).

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) had moeite met de vergunning die voor 10 jaar zou worden verstrekt. "Daarmee wordt de raad buitenspel gezet. Dit is tactiek van het college om zoveel mogelijk weerstand weg te nemen."

Burgemeester Roel Cazemier en wethouder Leon de Wit zagen dat anders. "Van het opzij schuiven van de raad is geen sprake. Wij hebben juist van de raad opdracht en krediet gekregen om skaeve huse te plaatsen binnen onze gemeentegrens. Dat is in april 2018 vertaald naar een opdracht voor een onderzoek met objectieve maatstaven."

Volgens inspreker Van Nierop was dat niet waar. "Ik heb informatie over een toekomstige bewoner, dat hij al veel eerder wist dat hij aan de Veerweg gehuisvest zou worden. Deze bewoner heeft bovendien een crimineel verleden. Ook dat is tegen de regels."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden