Afbeelding

Aankoop dorpshuis Benschop uitgesteld; groen licht minirotonde en onderzoek Dorpstraat

Algemeen 408 keer gelezen

LOPIK • Het Lopiks college van B&W heeft de tijdens de commissievergadering geuite vraagtekens over de eventuele aankoop van het dorpshuis in Benschop niet kunnen wegnemen.

De gemeenteraad stelde dinsdagavond in unanimiteit weliswaar voor de overname van Dorpshuis XXL te zijn, maar zowel VVD, SGP als PvdA wilde meer duidelijkheid over de gevolgen. "Wat zijn de precieze consequenties van de aankoop van het dorpshuis? Zowel voor de gemeente als het stichtingsbestuur", vroeg Arie Schep zich namens de SGP af. "Dat wordt in het huidige voorstel niet duidelijk. Het is een onlogische constructie en bevat teveel losse eindjes."

Ook Rik Dekker (PvdA) zei de aankoop van het dorpshuis in principe te omarmen, maar hekelde eveneens het 'summier onderbouwde' voorstel. "Er moet duidelijkheid komen over de structurele kosten. Ofwel, hoeveel gaat het ons jaarlijks kosten?"

Hugo van Amerongen (VVD) herhaalde zijn kritiek vanuit de commissievergadering: "We missen een duidelijke kosten baten-analyse."

Wethouder Gerrit Spelt constateerde tot zijn genoegen eensgezindheid over de aankoop, maar kon niet anders dan het voorstel aanhouden. Hij beloofde over een maand of drie met een beter uitgewerkt en compleet voorstel te komen, dat dan wel de eindstreep moet halen.

De gemeente wil graag eigenaar van het dorpshuis worden, zodat de beherende stichting zich kan bezighouden met haar eigenlijke taak: het dorpshuis beschikbaar houden voor de gemeenschap. Met het aankoopbedrag -250.000 euro- kan het stichtingsbestuur de hypotheek aflossen, maar ook twee gewenste investeringen doen: het vergroten van de opslagruimte en dan vooral de koelvoorziening en het aanbrengen van zonnepanelen op het dak van het dorpshuis.

Dorpstraat
De gemeenteraad ging unaniem akkoord met een onderzoek à 35.000 euro naar de verkeerssituatie op de Dorpstraat in Lopik-dorp. Het moet ertoe leiden dat de authentieke doorgangsweg verkeersveiliger wordt en dat de bewoners niet meer 'hun bed uitrollen' vanwege het zware verkeer, zoals een inspreker tijdens de commissievergadering schetste.

Over verkeersveiligheid gesproken: Polsbroekerdam krijgt zijn minirotonde ter vervanging van het onoverzichtelijke kruispunt Damweg met de Zuidzijdseweg in Polsbroekerdam. De gemeenteraad ging akkoord met het kostenplaatje van 4,5 ton. Overigens zal de realisatie nog enkele jaren op zich laten wachten. Eerst moeten enkele bouwplannen rondom de kruising zijn afgerond.

Dat geeft wethouder Spelt de tijd om de verkeersveiligheid van fietsers op en rond de rotonde nog eens onder de loep te nemen –op verzoek van Yvonne Slob (VVD)- en eventueel te bekijken of een iets grotere rotonde ook mogelijk is (wens van Bert de Leede - CU).

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden