• Het schilderij van Breeje Hendrick is terug, vernieuwd en wel.
• Het schilderij van Breeje Hendrick is terug, vernieuwd en wel. Foto: Jan Timmer

Breeje Hendrick is terug op z'n plek in Lekkerkerk

Algemeen 1.111 keer gelezen

LEKKERKERK • Het schilderij van 'Breeje' Hendrick van der Graaf is terug van weggeweest. Donderdagochtend werd de nieuwe versie van het kunstwerk onthuld in het plantsoentje tussen de naar de beroemde Lekkerkerker genoemde zorgcentrum en de bibliotheek.

De Historische Vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' speelde een belangrijke rol bij het project. "Tien jaar geleden werd het originele schilderij vervaardigd door onze dorpsgenoot wijlen Adrie Both", vertelt Stien van den Berg namens de Historische Vereniging. "Na een jaar of vijf, zes zag je het schilderij aan kwaliteit verliezen. Er kwamen plekjes op de stalen constructie en vocht verpulverde langzamerhand het schilderij. Vrijwilligers van onze vereniging hebben het kunstwerk vervolgens verwijderd. We vonden Ben van der Waal bereid om De Breeje Hendrick opnieuw te schilderen. Aard en Michelle de Waard van lijstenmakerij Aluwa leverden kosteloos de nieuwe lijst. Het resultaat van al die inspanningen ziet er fraai uit."

Onthullen
De dames De Bruijn-Burggraaf (bewoonster van De Breeje Hendrick) en Vonk (directeur van het zorgcentrum) kregen de eer om het schilderij te onthullen. Daarna trok het gezelschap naar De Breeje Hendrick om de hal p[ te sieren met een replica van het het 'naamgevende kunstwerk'.

Hendrick van der Graaf gold in vroeger dagen als een herenboer wiens Hendrickshoeve nabij De Loet gesitueerd was. Ook bezat hij huizen in Lekkerkerk. Vanwege zijn nogal forse lichaamsomvang werd hij in het Lekdorp 'Breeje Hendrick' genoemd. Ook één van de sloten die door het dorp liep kreeg zijn naam. "Een deel van die sloot bevond zich op de plek waar later het zorgcentrum werd gebouwd", vertelt Sien van den Berg, Lekkerkerkse in hart en nieren. "Vandaar de naamsverbinding. Of Hendrick van der Graaf iets met zorg van doen had, is mij niet bekend, maar feit is wel dat zijn naam via 'De Breeje' een begrip is in ons dorp. Dankzij het weer in ere herstelde schilderij kunnen dorpsgenoten en voorbijkomende fietsers en voetgangers sinds donderdag weer volop genieten van een markant stukje Lekkerkerk. 'De Breeje Hendrick' is terug!

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden