• Maureen met haar kat Sweety.
• Maureen met haar kat Sweety.
Fundraiseactie Maureen tegen Lyme

'Ik wil mijn leven terug'

Algemeen 1.567 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Maureen van Dam (21) uit Ouderkerk aan den IJssel leeft al tien jaar met de ziekte van Lyme, maar weet dat pas sinds enkele maanden. De impact van de ziekte is enorm.

Daar zit ze, thuis op de bank. Maureen doet haar best, maar af en toe lukt het haar niet om vragen over haar ziekte te beantwoorden. "Ik heb een slecht korte termijn geheugen", zegt ze verontschuldigend. Haar moeder Louisa Ligthart is er bij, om haar verhaal waar nodig aan te vullen.

Wanneer ze precies een tekenbeet opliep weet Maureen niet meer. Vaag herinnert zij zich iets van een rode plek ergens tijdens haar basisschooltijd. Louisa vindt dat niet zo vreemd. "Bij 70 procent ontstaat er nooit een rode kring rond de beet." Op haar 11e krijgt haar dochter voor het eerst klachten. "Hoofdpijn, intolerantie en allerlei allergieën. En in de jaren erna komen er nog veel meer klachten bij."

Googelen
De doktoren staan voor een raadsel en vinden niets. Het is uiteindelijk Maureen zelf die vermoedt dat ze Lyme heeft. "Tijdens het googelen stuitte ik op de ziekte van Lyme. De symptomen waren zo herkenbaar dat ik een Lyme-arts heb geraadpleegd. Ik ging door de mallemolen en na allerlei tests stelde hij vast dat ik was besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Gek genoeg was ik wel opgelucht, want eindelijk was er een diagnose! Het zat al die tijd dus niet tussen mijn oren. Maar toen ik me verder in de ziekte verdiepte, werd ik wel heel verdrietig."

Hoewel de ziekte van Lyme kort na besmetting in de meeste gevallen goed is te behandelen, blijven er jaarlijks duizenden patiënten langdurige klachten houden. Lyme is namelijk moeilijk vast te stellen, zo weet Maureen. "En als de bacterie zich eenmaal in je lichaam heeft verstopt, verzwakt -ie je immuunsysteem en richt schade aan in je lichaam."

Middelbare school
Het afgelopen jaar was zwaar voor Maureen. Ze heeft tintelingen en pijn, opgezette klieren en last van extreme vermoeidheid. Haar dagen brengt ze grotendeels in bed door. "Op een goede dag is dit wel vijftien uur, op een slechte zelfs meer dan twintig. En als ik niet op bed lig, lig ik beneden op de bank." Naar school gaat ze al jaren niet meer. Door al haar klachten kon ze haar middelbare school niet afmaken.

De dagen zien er voor Maureen bijna altijd hetzelfde uit. "Na het ontbijt ga ik weer naar bed. 's Middags kom ik een uurtje naar beneden om te eten. Soms doe ik wat kleine dingetjes, maar meestal ga ik weer slapen."

Ze voelt zich geregeld eenzaam. Haar opa en oma komen wel eens langs en heel af en toe een vriendin. "Omdat ik al jaren niet meer naar school ga is het contact verwaterd. Ik snap dat wel, want zij hebben het natuurlijk druk met studie of werk." Moeder Louisa werkt nagenoeg fulltime en voelt zich schuldig als ze lang van huis is. "Het doet me pijn dat ze hele dagen alleen is. Haar wereld is zó klein. Een meid van haar leeftijd hoort te studeren, te sporten en met vriendinnen af te spreken. Dat lukt nu niet en dat is verdrietig." Zelf mist Maureen vooral een doel in haar leven. "Ik droom ervan om een studie te volgen. Dat is iets waar ik vaak aan denk."

Behandeling
Boos dat juist haar dit alles is overkomen is ze niet. "Nee, ik blijf positief. Ik kan wel zitten tobben, maar richt mijn energie liever op hoe ik mijn leven beter kan maken." In de reguliere gezondheidszorg bestaan er geen goede behandelingen voor mensen die de chronische ziekte van Lyme hebben. Een antibioticakuur zorgt slechts voor een kortstondige opleving. Bij Lyme artsen is meer mogelijk. Zo ontdekte Maureen een behandeling in België waar veel Lymepatiënten baat bij hebben. "Het gaat om een behandeling( bij een privékliniek in Brussel. De behandeling wordt echter door de verzekeraar niet vergoed."

Samen met drie betrokkenen richtte Louisa daarom stichting 'Maureen tegen Lyme' op om 20.000 euro bij elkaar te krijgen. Ze is voor haar dochter ook een fundraiseactie gestart. Voor een te houden veiling zamelde Maureen zelf ,en andere betrokkenen,allerlei items in waar iedereen op kan bieden. "Ik heb onder meer gesigneerde voetbalschoenen en een Lazio-shirt van Stefan de Vrij gekregen, een koptelefoon van Martin Garixx, kaartjes voor het ABN-Amro tennistoernooi, een concert van Matt Simons en een show van Tineke Schouten. Ook kun je bieden op een dinerbon van restaurant De Loet en een tablet. Op een speciale Facebookpagina staat alle informatie."

Maureen start het liefst zo snel mogelijk met de behandeling. Of ze er tegenop ziet? "Het zal best zwaar worden, maar heb er echt alles voor over om me beter te voelen. Want ik wil mijn leven terug."

Het rekeningnummer van Stichting Maureen tegen Lyme is NL22RAB00332739244

www.geef.nl/nl/actie/maureen-tegen-lyme

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden