• De jonge dieren worden op hun paasbest gepresenteerd.
• De jonge dieren worden op hun paasbest gepresenteerd.

Zaterdag 29 september: 65ste Jongveedag Lekkerkerk

Algemeen 1.239 keer gelezen

LEKKERKERK • Op de bekende locatie aan de Hoekseweg in Lekkerkerk wordt zaterdag 29 september de jaarlijkse Jongveedag gehouden. Voor de 65ste keer alweer.

'Lekkerkerk' is een van de grootste Jongveedagen in Nederland, weten Martina Meerkerk en Maartje Gille namens de organisatie: "Zo'n dertig inzenders uit de Krimpenerwaard en omgeving zorgen voor ruim 150 dieren. Daar gaat overigens heel wat werk aan vooraf: het jongvee moet worden geschoren, gewassen en getraind en op de dag zelf in alle vroegte naar het terrein worden gebracht."

De kalveren, pinken en vaarzen worden zowel beoordeeld op uiterlijk als 'inhoud'. "Er wordt onder andere gekeken naar het 'frame', de ribben en het beenwerk. Ook belangrijk: heeft ze de eigenschappen van een goede melkkoe? Vier keurmeesters zijn daar gedurende het evenement druk mee in de weer."

Het levert altijd een mooi schouwspel op, waarmee de Jongveedag een gezellige bijeenkomst is voor 'boeren, burgers en buitenlui': "Het is een ideaal moment voor agrariërs om bij te praten. Het publiek geniet van het voorbrengen, de dieren en alles eromheen. Het evenement is door de jaren heen een trekpleister gebleken; gedurende de dag loopt het terrein altijd vol."

Populair onderdeel is de voorbrengwedstrijd voor kinderen tot en met dertien jaar. Martina Meerkerk en Maartje Gille: "De combinatie van jonge voorbrengers met jonge dieren doet het altijd goed. Voor kinderen is er verder een springkussen en ze kunnen proberen een koe te melken. Daarnaast zijn er diverse stands en volop catering."

De Jongveedag is van 9.00 tot circa 14.30 uur te bezoeken. Er rijdt een tractor met huifkar als pendeldienst rond.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden