• Logo Dorpshuis XXL Benschop
• Logo Dorpshuis XXL Benschop

Dubben over aankoop dorpshuis; aanleg minirotonde duurt nog even

Algemeen 348 keer gelezen

LOPIK • Politiek Lopik loopt nog niet over van enthousiasme voor de eventuele aankoop van het dorpshuis in Benschop.

"De financiële onderbouwing is onvolledig. Ik heb er geen goed gevoel bij; is er geen andere constructie mogelijk?, sprak Hugo van Amerongen (VVD) dinsdagavond tijdens de commissievergadering.

Ook de SGP had vragen over de onderbouwing van het voorstel, maar zei niet tegen de aankoop op zich te zijn. Het CDA wilde de 'maatschappelijke functie' van het dorpshuis verankeren in een overeenkomst met de beherende stichting en de PvdA vroeg zich af waarom de gemeente eigenlijk eigenaar wil worden.

Die vraag kon wethouder Gerrit Spelt makkelijk beantwoorden. De gemeente wil graag eigenaar zijn van de 'hardware' -net als bij het dorpshuis in Lopik het geval is- zodat de beherende stichting zich kan bezighouden met haar eigenlijke taak: het dorpshuis beschikbaar houden voor de gemeenschap. Spelt: "Er is weliswaar een sluitende begroting, maar er is financieel gezien geen ruimte voor het reserveren voor groot onderhoud of het doen van investeringen. Daarmee komt de toekomst van het dorpshuis op de langere termijn in gevaar."

Met de eventuele aankoop neemt de gemeente voortaan het onderhoud voor haar rekening. "Dit wijkt niet af van de huidige situatie, omdat dit nu via eenmalige subsidies wordt bekostigd", aldus Spelt.

Met het aankoopbedrag -250.000 euro- kan het stichtingsbestuur de hypotheek aflossen, maar ook twee gewenste investeringen doen. De eerste is het vergroten van de opslagruimte en dan vooral de koelvoorziening. Noodgedwongen werkt de exploitant nu met mobiele koelwagens, wat buurtbewoners gezien het aanzicht en geluidsoverlast niet prettig vinden. Daarom is een permanente uitbreiding van het gebouw aan de achterzijde voorzien om de huidige koel- en opslagruimte te vergroten.

Daarnaast wil men uit het oog van duurzaamheid graag zonnepanelen laten aanbrengen op het dak van het dorpshuis. Dit is eveneens een investering die de stichting in de huidige constructie niet kan dragen. De stichting zal na aankoop huur gaan betalen aan de gemeente.

Dorpstraat
Ook boog de commissie zich over een eventueel onderzoek naar de verkeerssituatie op de Dorpstraat in Lopik-dorp. Een bewoner onderstreepte voorafgaand aan de discussie de nijpende situatie nog maar eens: "De Dorpstraat is al doorgangsweg sinds er nog met paard en wagen werd gereden. Aan de inrichting is sindsdien niet veel veranderd, met alle gevolgen  van dien. Het verkeer is enorm toegenomen en er wordt onverantwoord hard gereden. Vooral het vracht- en zware landbouwverkeer zorgt ervoor dat de –niet onderheide- panden aan de weg staan te schudden en wij als bewoners 's morgens bijna ons bed uit rollen", aldus de inspreker.

Wethouder Gerrit Spelt beaamde de precaire situatie: "Uit metingen blijkt dat er op de Dorpstraat inderdaad structureel -veel- te hard wordt gereden. Een onderzoek moet inzicht geven in de precieze verkeerssituatie -wat voor soort verkeer rijdt hier, hoe hard, welke route nemen ze etc.- waarna we kunnen werken aan een oplossing."

Minirotonde
Het kan zomaar zijn dat als politiek Lopik akkoord gaat met de minirotonde ter vervanging van het onoverzichtelijke kruispunt Damweg met de Zuidzijdseweg in Polsbroekerdam, de aanleg nog enkele jaren op zich laat wachten.

"Eerst moeten enkele bouwplannen rondom de kruising zijn afgerond", verklaarde wethouder Gerrit Spelt, die hiermee onder andere doelde op de nieuwbouw van Het Wapen van Benschop. "Het heeft geen zin om al het bouwverkeer over de nieuwe rotonde te sturen, dan kunnen we gelijk weer nieuw asfalt bestellen."

Met de rotonde wil de gemeente de verkeersveiligheid in en uitstraling van het dorp verbeteren. Het is één van de drie gepresenteerde varianten, die de voorkeur van de bewoners en B&W heeft.

Bert de Leede vroeg zich namens de ChristenUnie af of de minirotonde echt dé oplossing is. "De ruimte is wel erg beperkt. Het wordt-em volgens mij net niet. Is dit wat we willen?" Yvonne Slob benadrukte namens de VVD het belang van de veiligheid van de fietsers, vooral in combinatie met vrachtverkeer.  

De gemeenteraad neemt over deze en andere punten op dinsdag 25 september een besluit. Aanvang 20.00 in de raadzaal te Lopik.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden