Gilde St. Eloy pakt uit met tweede Zilver Weekend

Algemeen 521 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Naast de Dag en Nacht van het Zilver is er ook een Zilver Weekend. Het zwaartepunt van het evenement, dat vanaf aanstaande vrijdag voor de tweede keer plaatsvindt, ligt op educatie, maar dan op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier, belooft de organisatie.

Esther van Vliet en Mariëtta van Bokhoven zijn namens goud- en zilversmidsgilde St Eloy de drijvende krachten achter het Zilverweekend. Ze zijn stiekem best trots op het volle en veelzijdige programma dat is samengesteld: "Vorig jaar hadden we niet veel voorbereidingstijd, nu wel. Die hebben we volledig benut en we kunnen dan ook voor ieder wat wils presenteren: van open werkplaatsen tot masterclasses en van een kinderactiviteit tot een open huis van de klokkenfabriek."

De officiële kick-off is vrijdag 21 september om 17.00 uur in de Vakschool. "Dat is toch de plaats waar het voor de goud- en zilversmeden allemaal begint", stelt Esther van Vliet. "Ondertussen houden diverse edelsmidsateliers open huis en zijn er op meerdere locaties exposities, workshops en demonstraties." Dat gebeurt ook de dag daarop van 10.00 tot 17.00 uur, waarbij bezoekers de unieke pop-up tentoonstelling 'Made In Schoonhoven' kunnen bezichtigen in het Zilvermuseum. Mariëtta van Bokhoven: "Dit is een eenmalig overzicht van dertig jaar Gilde St. Eloy. Alle leden en oud-leden hebben een pronkstuk beschikbaar gesteld. Tevens gaat een korte documentaire over het gilde, gemaakt door Anne Middelkoop-Herens, in première. Een echte aanrader. De trailer is inmiddels op social media te zien."

Zeer bijzonder is de openstelling van Klokkenfabriek Van Kan, aan de Oude Haven 36. "Dit is een aanrader voor liefhebbers van authentieke werkplaatsen die nog in bedrijf zijn. Er worden onder andere demonstraties gegeven en studenten van de Vakschool tonen hun vaardigheden, vertellen over hun opleiding en verkopen sieraden tijdens een minimarkt."

In het Edelambachtshuys, aan de Haven 13, geeft René Kappers van 10.00 tot 15.45 uur masterclasses 'Zilverstadologie'. "Een masterclass klinkt misschien wat elitair, maar de bijeenkomst is vooral heel laagdrempelig van opzet, meer in de sfeer van Tussen Kunst en Kitsch", verzekeren Esther en Mariëtta. "Op zondag verzorgen George Hamel en Gemke Jager twee masterclasses. De programma's vullen elkaar aan maar zijn ook los te bezoeken." Deelname is gratis, aanmelden kan via info@hemelsgoud.nl.

Op zondag is er ook een vol programma, met onder andere wederom open ateliers en werkplaatsen en er kan opnieuw een bezoek worden gebracht aan Klokkenfabriek Van Kan en Het Zilvermuseum. Het Zilverweekend wordt afgesloten met de kinderactiviteit Koninklijke Kinderkronen. "Het kind met het mooiste, meest creatieve zilveren hoofddeksel mag met vier personen het grootste ijsje van de Zilverstad eten", besluiten Esther en Mariëtta, die hopen dat het Zilverweekend een blijvertje wordt. "We zien deze eerste edities als een try-out, maar wat ons betreft wordt het een vast element in het programma van het Nazomerfestival in Schoonhoven." 

Voor het volledige programma: http://www.goudenzilversmidsgilde.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden