Afbeelding

‘Aanleg rotonde bij Hortensialaan (Stolwijk) geen oplossing’

Algemeen 842 keer gelezen

STOLWIJK • Een rotonde op de N207 bij de Hortensialaan in Stolwijk lost de verkeersproblemen in het dorp niet op en is bovendien erg duur. Blijkt uit onderzoek.

De gemeente Krimpenerwaard zou minstens 3 miljoen euro moeten bijleggen voor de aanleg. Het college van B en W wil daarom nog geen besluit nemen over een extra aansluiting bij de woonkern Stolwijk.

Haalbaar
Uit provinciaal onderzoek blijkt dat een rotonde met één strook bij de Hortensialaan qua capaciteit haalbaar is, maar niet goed functioneert vanwege de smalle verbindingsroute met de wijk. Gemotoriseerd verkeer kan elkaar moeilijk passeren. Dat geldt met name voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen.

Door de te krappe Hortensialaan kan de verkeersafwikkeling niet worden gegarandeerd met mogelijke filevorming op de N207 als gevolg. Ook de veiligheid is in het geding ter hoogte van de kruising met de Goudseweg. Bij het handhaven van de huidige wegindeling is aansluiting op deze locatie geen optie.

Ook het kostenplaatje is niet mals. De voormalige gemeente Vlist had 1,7 miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag is volgens de Provincie Zuid-Holland ruim onvoldoende. De rapporteurs komen uit op 4,7 miljoen euro, waarbij grondverwerving, planschade en de kosten voor een veilige verkeersafwikkeling niet eens zijn meegenomen.

Sluiproute
Tegenover de eventuele voordelen, zoals verlaging van de snelheid tussen de rotonde Hortensialaan en de rotonde Populierenlaan (bij de entree van Stolwijk) naar 50 kilometer en de doorstroming naar het centrum, staan nadelen als een sluiproute via de Bilwijkerweg en belasting van de Goudseweg. De onderzoekers verwachten veel weerstand vanuit de aanliggende wijk. Deze procedures kunnen voor aanzienlijke vertraging zorgen.

Hoewel een rotonde bij de Koolwijkseweg – ter hoogte van het industrieterrein – niet in het onderzoek was opgenomen, heeft de gemeente Krimpenerwaard de Provincie verzocht ook deze locatie te bekijken. Ondernemers willen graag een vlottere aansluiting, hetgeen met twee brandbrieven van transportbedrijven nog eens duidelijk is gemaakt. De Provincie is echter niet van plan om meer rotondes na elkaar toe te staan.

De gemeente Krimpenerwaard voorziet niettemin stremmingen, omdat de bestaande rotonde Populierenlaan in 2019 verder zal 'vollopen'. 'Het probleem wordt vanzelf urgent. De wegbeheerder zal iets moeten doen', stelt het college in een schrijven aan de raad.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden