Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Dressuurruiter Sascha Kroos maakt zich op voor NK

Algemeen 585 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Voor iemand die zich pas een jaar op serieuze wedstrijden richt, maakt Sascha Kroos (14) grote sprongen.

De Schoonhovense amazone behoort sinds mei tot de provinciale dressuurtalenten bij TTC Rotterdam, won het kringkampioenschap en behaalde vorige week in Heerjansdam de Zuid-Hollandse titel in de klasse M2. Dat laatste succes leidt tot deelname aan het Nederlands kampioenschap in Ermelo aankomende zaterdag. Uiteraard doet Sascha Kroos dat niet alleen. Corsandro heet haar pony, die sinds 2014 niet van haar zijde wijkt.

"Ik rijd nu wekelijks vier tot vijf keer met hem. Hij verblijft met elf andere paarden en pony's in een pensionstal aan de Lekdijk. Daar is ook een bak om de benen te strekken en de conditie op peil te houden. Een keer per week oefen ik bij mijn vereniging Siegfried in Bergambacht met trainster Annemiek Koene. De overige dagen rijden mijn moeder en ik met de trailer naar Rotterdam om in het Talentencentrum les te krijgen van Barbara Koot, Bob Tenwolde en Mathie Boomaars."

Haar liefde voor pony en paard gaat veel verder terug. Als peuter trok ze er al met haar oudere zus Mette op uit om deze dieren aan de Tiendweg te voederen. Daarna werd Sascha lid van de Zilverstadruiters en reed ze rondjes bij manege De Hoekse Gang bij Ammerstol. Bij Siegfried werd het allemaal serieuzer en bleek ze aanleg te hebben voor dressuur. Reden voor haar ouders om pony Corsandro aan te schaffen,. "Het is een ondeugend dier", lacht Sascha. "Hij houdt meer van lekker eten dan kunstjes doen. Dressuur vindt-ie prima, voor springen is hij niet in de weg gelegd. Hij gaat niet echt soepel over een hindernis. Daarom houden we het bij dressuurproeven."

De jonge amazone ziet de M2-klasse als opstap naar het grotere werk. De Z-klasse lonkt. "Je rijdt dan in een grotere bak en de eisen liggen hoger. Bij het talentenplan zie je hoe die ontwikkeling in gang wordt gezet. Nationaal mag je tot je achttiende jaar op een pony blijven rijden, maar internationaal moet je als zestienjarige op een paard verder. Ik zie wel hoe dat loopt. Ik kan Corsandro nog niet missen."

Ze heeft met haar trouwe metgezel flink getraind om goed tevoorschijn te komen op wedstrijden. Tijdens de hittegolf reden ze vroeg in de morgen en laat op de avond om toch fit te blijven. "Een tropenschema dus. Bij dressuur moet je blijven herhalen. Ik moet meer aan m'n zithouding werken en lichamelijke stabiliteit bevorderen door buikspiertraining. Rechtop zitten geeft meer uitstraling."

Sascha wil graag amazone Aypril Hoogstrate uit Lekkerkerk bedanken voor haar nuttige tips. "Zij heeft dit hele parcours al eens eerder meegemaakt. Voor mijn moeder en mij is zij een welkome vraagbaak."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 4 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden