• Marcel Teheux.
• Marcel Teheux. Foto: Robert van der Hek

Zilvermuseum: 'Knokken om te overleven'

Algemeen 680 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Door financiële steun van de gemeente Krimpenerwaard kan het Zilvermuseum weer even opgelucht ademhalen. Met 300.000 euro voor de komende anderhalf jaar is een faillissement voorkomen.

Daarmee is de klus echter nog niet geklaard. Meer bezoekers en inkomsten via marketing moeten voor stabiliteit zorgen. Directie, medewerkers en vrijwilligers hebben inmiddels de politieke vertegenwoordigers en het gemeentebestuur bedankt voor hun support in moeilijke tijden. In de verklaring wordt gesproken van 'een glanzende toekomst', maar daarvoor is meer nodig dan passie, inzet en vindingrijkheid.

Directeur Marcel Teheux beaamt dat. "Je hebt niet alles in de hand. Soms heb je te maken met overmacht. De bezoekersaantallen van het laatste jaar geven een vertekend beeld. Door de renovatie van de woningen aan dit Kazerneplein bleven veel mensen weg. Je wil graag in alle rust de zilveren collecties bewonderen. Dat gaat niet samen met de snerpende geluiden van zaag en boor. Dat duurde maanden en was ronduit frustrerend."

Marcel Teheux (60) klaagt in de regel niet hardop, maar tegen overmacht is weinig bestand. Misschien had hij een zwembad voor de deur moeten plaatsen. Bij een temperatuur van 25 graden kiezen bezoekers voor verkoeling aan het strand. "Het is al acht weken onbedaarlijk warm. Dan haal je het niet in je bolle hoofd om naar Schoonhoven af te reizen. Kwakkelweer heb ik nodig om te scoren."
Op de tweede verdieping wordt een marketingplan uitgebroed, dat de aantrekkingskracht moet vergroten. De museumdirecteur is nu crisismanager. Toch heeft hij geen spijt van zijn aantreden als verantwoordelijke man. "Door omstandigheden is het hectisch, maar ik geef niet op. Als een ander de taken beter zou kunnen uitvoeren, had ik plaats willen maken. Maar ik ben wel zo arrogant om dat te betwijfelen. Hier in huis wil iedereen zich inzetten voor het museum. We gaan ervoor."

Reactie
Teheux heeft zich afgevraagd waarom de gemeente geen reactie gaf op zijn eerdere noodsignalen. "De betreffende ambtenaar treft geen blaam. Die heeft er meteen een notitie van gemaakt, maar wethouder Lavinja Sleeuwenhoek had andere prioriteiten. Zij kreeg onder andere met de overheveling van de wmo te maken. Complex, tijdrovend en kostbaar. Ik heb in totaal vier keer alarm geslagen en om een hogere subsidie verzocht. Het college hanteerde evenwel de nullijn. Pas na een gesprek met burgemeester Roel Cazemier viel het kwartje. Ik vreesde de lonen van mijn medewerkers niet meer te kunnen betalen. Daar schrok hij enorm van."

De situatie was reeds in 2012 penibel. De redding was toen een legaat van een half miljoen, dat eigenlijk bestemd was voor aankopen van bijzondere collecties. "Omdat er ook volgens de wens van de donateur werd geïnvesteerd in kwalitatief hoogwaardig gebruikszilver, kwam de bodem van de kas in zicht. Kijk, dit is een klein museum dat zich feitelijk zelf moet bedruipen. Als je dat afzet tegen grote musea of de musea die door het Rijk worden ondersteund, is ons budget krap. Ik zou ook graag tot de geselecteerde rijksmusea willen behoren. Dan kan je jaarlijks 160.000 euro van de overheid bijschrijven. Dat predicaat sleep je echter zomaar niet in de wacht."

Knokken is de enige manier om te overleven, meent Teheux. "Daarvoor heb ik de steun van Schoonhovenaren nodig. Als zij hun trots tonen voor de Zilverstad en het Zilvermuseum en dat ook uitdragen, kunnen we stappen maken. Ik mis dat tot op heden. Van alle inwoners heeft slechts tien procent dit museum bezocht. Ook in het winkelbestand ontwaar je nauwelijks zilver in etalages. Waarom is hier geen Zilverpromenade en ontbreken zilveren verpakkingen van artikelen?"

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden