Afbeelding

Verzet tegen skaeve huse in Bergambacht

Algemeen 1.443 keer gelezen

BERGAMBACHTHet besluit van de gemeente Kimpenerwaard om twee zogenaamde skaeve huse - in de volksmond 'asowoningen - te plaatsen langs de Veerweg in Bergambacht is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Buurtbewoners van de wijk Dijklaan-West zien de nodige bezwaren en zijn een online petitie gestart. Die is inmiddels ruim vierhonderd keer ondertekend.

De skaeve huse, sobere eenpersoons vrijstaande wooneenheden, zijn bedoeld voor mensen die stelselmatig overlast veroorzaken in hun buurt. De woninkjes staan in een 'prikkelarme omgeving', waar bewoners met de juiste zorg en begeleiding tot rust kunnen komen. De units hebben een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante meter en beschikken over een eigen keuken, slaapkamer, douche en toilet.

'Hele rare manier'
Na onderzoek van 21 locaties liet het college van burgemeester en wethouders de keuze voor plaatsing van skaeve huse uiteindelijk vallen op een gemeentelijk terrein aan de Veerweg ten zuidwesten van het afval-brengstation in Bergambacht. De plaatsing van de woonunits daar wordt gezien als proef. Buurtbewoners vrezen voor de komt van mensen met psychische problemen en dank- en drugsverslaafden, zo vertelde Mario van Nierop namens de verontruste de buurtbewoners zaterdagochtend op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

Het steekt hem en zijn medebuurtbewoners dat de gemeente op een 'hele rare manier' tot publicatie van dit plan is gekomen. "Vlak voor de zomervakantie. Daardoor is het voor veel mensen lastig om goed bezwaar in te dienen, om contact op te nemen met de rechtsbijstandverzekering of om zich te groeperen."

Nierop kreeg van de gemeente te horen dat de onlangs gehouden inloopbijeenkomst voor de buurt bewust voor de vakantie was gepland, zodat iedereen er bij kon zijn. "Een politiek antwoord, want daarop volgt een bezwaarprocedure en die valt middenin de vakantie. Dat is doelbewust gedaan, om er zo min mogelijk bekendheid aan te geven. Het wordt zo even door je strot geduwd." De bewoners hopen met de petitie te bereiken dat gemeente zich bezint. Van Nierop: "Dat de woningen er niet komen."

Drank en drugs
De daadwerkelijke bezwaren van de bewoners zijn legio. Van Nierop: "De locatie ligt vlakbij een jongeren ontmoetingsplek, niet echt een prikkelarme omgeving. Afgezien van de herrie tot diep in de nacht, wordt daar drank gebruikt en drugs gedeald. Die twee groepen gaan elkaar versterken. Ook ligt het te dicht op de sportaccommodaties en de aangrenzende woonwijk. Een nieuwe wijk met veel jonge kinderen. Willen bewoners van de Skaeve Huse straks naar de winkels dan is de kortste weg door de wijk heen. Ouders durven hun kinderen dan niet meer alleen buiten te laten spelen."

Wethouder Leon de Wit laat weten content te zijn met de goede opkomst op de inloopbijeenkomst eerder deze maand. "Mensen kregen de kans om te vertellen wat zij belangrijk vinden en er was ruimte om zorgen en wensen met elkaar te delen. Ik ben blij met de informatie die tijdens de gesprekken naar boven kwam. Het projectteam gaat met alle reacties aan de slag."

(Bron: RTV Krimpenerwaard)

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden