Afbeelding

16-jarige Jorinde schrijft 'Rechercheur op de vlucht'

Algemeen 1.006 keer gelezen

BERGAMBACHT • Op zestienjarige leeftijd een boek schrijven. Jorinde Verburg uit Bergambacht draait er haar hand niet voor om.

Ze toont het resultaat -'Rechercheur op de vlucht'- met enige trots. Zittend aan de keukentafel in de ouderlijke woning aan de Tussenlanen wordt ze geflankeerd door haar even trotse zus Marieke, die Jorinde hielp bij het redigeren, en haar moeder Joke.

Afloop
Over hoe het boek tot stand kwam, zegt Jorinde: "Ik lees zelf veel thrillers en ben niet altijd even tevreden over hoe die aflopen. Vooral met een open einde heb ik moeite. Dan laat je het teveel aan de fantasie van de lezer over. Ook filosofeer ik weleens hoe een verhaal anders kan lopen. Hoe dan ook, het leek me leuk om zelf een spannend verhaal te schrijven, waarvan ik dus ook zelf de afloop bepaal."

Jorinde kroop daarvoor in de huid van Ryan, een rechercheur van twintig jaar, die door een samenloop van omstandigheden wordt verdacht van een overval en moord. Terwijl hij uit de handen van zijn collega's moet zien te blijven moet hij zijn onschuld bewijzen.

"Ik vond het bijzonder om het boek te lezen", vindt moeder Joke. "Het komt heel volwassen over; het is zeker geen kinderboek."

Jorinde plaatste haar verhaal per hoofdstuk op een speciale website, om feedback te krijgen van andere schrijvers en lezers. "Steeds vaker kreeg ik te horen: waarom geef je het niet uit?"

Dus zocht ze contact met Boekscout, die 'on demand' boeken levert. De redactie van deze uitgeverij zag wel wat in het verhaal en onlangs werden de eerste exemplaren realiteit. "Familie en vrienden hebben het boek al gekocht en ik heb leuke reacties gekregen. Nu hoop ik natuurlijk dat ook andere mensen belangstelling hebben", aldus de debuterende auteur.

Jorinde, die afgelopen maand succesvol vmbo-examen deed aan het Driestar College en komend schooljaar een ict-opleiding gaat volgen, heeft de smaak van het schrijven te pakken gekregen. Een tweede verhaal staat al in de steigers. "Maar daar heb ik geen haast mee", besluit ze. "Eerst genieten van mijn eerste boek en vooral lekker lezen in de vakantie."

'Rechercheur op de Vlucht' kost 19,99 euro en is onder andere verkrijgbaar bij www.boekscout.nl en boekhandel Slingerland in Bergambacht.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden