Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Miljoenen beschikbaar voor Proeftuin Krimpenerwaard

Algemeen 850 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het bestuur van de gemeente Krimpenerwaard stelt 2.940.000 euro beschikbaar voor experimenten met gewassen, kruidenrijk grasland en onderwaterdrainage in het poldergebied.

Met dit geld gaat de Stichting Veenweiden Innovatie Centrum aan de slag met het project 'Proeftuin'. Deze duurzame aanpak moet leiden tot aangepaste (adaptieve) landbouw waarmee tegelijkertijd het stikstofgehalte in de veenbodem wordt verkleind. Voor 2018 wordt alvast 829.000 euro beschikbaar gesteld voor diverse proeven.

Wethouder Jan Vente geeft aan dat met de investering een 'leer- en experimenteeromgeving' wordt ontwikkeld. "Hierin maken agrariërs en ondernemers, onder begeleiding van wetenschappers, kennis met nieuwe technieken en landbouwgewassen. Daarmee probeert men ook de voortdurende bodemdaling tegen te gaan."

Vervolgens: "Onderzoeken horen bij de veranderingen in het gebied, waarbij agrarische bedrijfsvoering wellicht gecombineerd kan worden met benutting van natuurrijke percelen of natte teelt. Natuurbeheer en teelt kunnen bijdragen aan inkomsten voor de boer."

Vernieuwingen zijn nodig voor andere toekomstgerichte vormen van agrarisch ondernemerschap. "Grootschalige veehouderij is in de Krimpenerwaard niet of nauwelijks mogelijk", meent Vente. "Het gaat straks om maatwerk."

Gemeente, agrariërs en wetenschappers werken daarom samen in een lokaal expertteam. Het is de verantwoordelijkheid van de stuurgroep Veenweiden om de gestelde doelen met de beschikbare middelen te halen. "Jaarlijks wordt hierover verantwoording afgelegd aan de gemeente. We houden op deze manier toezicht op een doelmatige besteding van de subsidie. Het gaat tenslotte om een fors bedrag", aldus de wethouder.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden