• Burgemeester Cazemier met Martijn Nobel en Andries Wagenmakers.
• Burgemeester Cazemier met Martijn Nobel en Andries Wagenmakers. Foto: Floris Bakker

Helden krijgen medaille voor redden meisje uit brandend huis

Algemeen 1.255 keer gelezen

SCHOONHOVEN/LEKKERKERK • Martijn Nobel en Andries Wagenmakers kregen donderdag in het oude stadhuis van Schoonhoven een zilveren medaille van het Carnegiefonds uitgereikt. De twee redden vorig jaar de 2-jarige Eliora de Witte uit een brandende woning in Lekkerkerk.

Het incident gebeurde in de vroege ochtend van 6 juni 2017. Nobel en Wagemakers waren in het huis van eerstgenoemde om te klussen toen ze buiten een alarm af hoorden gaan. "Ik vroeg Andries of het misschien het alarm van zijn auto was", herinnert Nobel zich. "Hij zei dat zijn auto-alarm een heel ander geluid maakt. Daarop zijn we naar buiten gelopen om te kijken wat er aan de hand was." Het geluid kwam uit een huis aan de Gaffeltiende. "Toen we daar naar binnen keken zagen we de vlammen uit de keuken komen. De hele woning stond ook al vol rook." 

Kinderhamertje
Al snel merkten de mannen het meisje op. Een beeld dat bij Nobel waarschijnlijk voor altijd op zijn netvlies zal blijven kleven. "Ik heb zelf kinderen en als je dan zo'n peutertje ziet staan....zo heftig." Toch aarzelden de mannen geen moment en begonnen het raam in te slaan. Door het dubbele glas bleek dat nog een hele klus. Een kinderhamertje in de tuin bood uitkomst. "Daarmee wisten we het glas te breken", verklaart Wagenmakers.

Terwijl Nobel 112 belde ging Wagemakers naar binnen om het meisje te redden. Dat lukte. Hij ging opnieuw de woning in om te kijken of er nog meer mensen aanwezig waren. "Ik doorzocht het hele huis, maar vond niemand. Wel ontdekte ik een hond die onder de bank lag. Toen ik floot kwam die tevoorschijn." Inmiddels waren de hulpdiensten gearriveerd. Wagenmaker bleek veel rook te hebben ingeademd en moest voor controle naar het ziekenhuis. 

Helden
Tijdens de bijeenkomst in het stadhuis in Schoonhoven prees burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard de twee voor hun snelle ingrijpen. Hij noemde Nobel en Wagenmakers 'helden'. "Ze zijn tot twee keer toe de brandende en vol met rook staande woning binnengegaan. En dat met gevaar voor eigen leven. Vandaar dat zij de hoogste onderscheiding van het Carnegiefonds krijgen." Wagemakers, woonachtig in Weesp, reageert bescheiden. "Eigenlijk houd ik niet van al die poespas. Ik vind het vrij normaal dat je iemand helpt die in nood is. Je gaat in zo'n situatie toch niet staan kijken en niets doen?"

Nobel is trots op de onderscheiding. Het hele gebeuren heeft ook op hem een behoorlijke impact gehad. Met name omdat hij het getroffen gezin zo goed kent. "Het duurde maanden voordat hun huis weer bewoonbaar was. Als buurt hebben we geld ingezameld en wat spullen voor ze gekocht. Dit om ze een hart onder de riem te steken." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden