• Het met de sloop verdwenen reliëf van Roel Bendijk.
• Het met de sloop verdwenen reliëf van Roel Bendijk.

Kunstwerk Roel Bendijk verdwijnt met slopen muur Rabobankgebouw

Algemeen 1.267 keer gelezen

BERGAMBACHT • Met het slopen van het voormalige Rabobankgebouw in de Hoofdstraat te Bergambacht is een kunstwerk van de in 2016 overleden Roel Bendijk verloren gegaan. Het sloopbedrijf was niet op de hoogte van de aanwezigheid van het reliëf in steen.

Het als speelse onderbreking van de strakke vorm van de voorgevel bedoelde kunstwerk was opgenomen in een beeldenroute langs de Krimpenerwaardse kernen Ammerstol, Bergambacht en Berkenwoude. Ammerstollenaar Roel Bendijk maakte veel kunstwerken in ijzer, aluminium, steen, hout en brons, die een prominente plek in de Krimpenerwaard innemen.

Jan van Lier, de samensteller van de folder met de beeldenroute, vindt het jammer dat het kunstwerk verdwenen is. "De vraag is of men het reliëf in steen zag als kunst," erkent de Bergambachtenaar. "Men kan ook zijn uitgegaan van een muurversiering. Het werk van Roel Bendijk is nooit onderhouden. Het had een zwarte aanslag, maar had brandschoon moeten zijn. De vorm is uniek en vind je terug in zijn andere werk. Ik heb nog gesproken met de weduwe van Roel Bendijk en we besloten niet te proberen het kunstwerk te behouden. We waren bang toch geen voet aan de grond te krijgen."

Wijken
Sloopbedrijf G. Hol uit Rotterdam zag er donderdag sowieso geen kunstwerk in. Gerard Hol: "Die muur zal moeten wijken. De mannen drinken nu een bak koffie en gaan dan aan de slag."

Een woordvoerder van de bank meldt dat het gebouw niet meer in eigendom is van de Rabobank.

De huidige eigenaar van het pand, het plaatselijke bouw- en aannemingsbedrijf De Langen, realiseert binnenkort een appartementencomplex op de plek van het voormalige Rabobankgebouw. Op de begane grond komt onder meer een apotheek en een huisartsenpraktijk. Op de eerste, tweede en derde verdieping verrijzen appartementen.

Directeur Pieter de Langen, die jarenlang naast het gebouw woonde, is verrast over de aanwezigheid van het kunstwerk: "Nergens staat vermeld, dat het omhooglopende metselwerk een kunstwerk zou zijn. Ook niet in de koopakte, toen ik het gebouw kocht. Het is erg spijtig, maar de muur is afgebroken. Het goede nieuws is, dat er een mooi gebouw voor terugkomt."

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden