• Wethouder Johan van Everdingen en coördinator Marjan Overbeek snijden de taart aan.
• Wethouder Johan van Everdingen en coördinator Marjan Overbeek snijden de taart aan. Foto: Gemeente Lopik

Opening 'De Buurtkamer': voor een kopje koffie en gezelligheid

Algemeen 593 keer gelezen

LOPIK • 'De Buurtkamer' opende dinsdagmorgen voor het eerst haar deuren. Hier kunnen (alleenstaande) ouderen en hun mantelzorgers deelnemen aan activiteiten, gezamenlijk een maaltijd eten en contacten opdoen. 

De officiële opening werd verricht door wethouder Johan van Everdingen.  

"De Buurtkamer is een plek waar ouderen, die graag meer contact en gezelligheid willen, elkaar kunnen ontmoeten", legt coördinator Marjan Overbeek uit. "Het is ook bedoeld voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het zinvoller en actiever invullen van hun dag. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee, maar vooral gezelligheid."

Trend
De ingezette trend is dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en meer verantwoordelijkheid moeten nemen als ze hulp nodig hebben. Marjan Overbeek: "Er wordt  gekeken naar de eigen mogelijkheden om problemen op te lossen, vervolgens naar het netwerk om ouderen heen: kinderen, familie, buren en vrienden. Stichting Pulse speelt met De Buurtkamer in op deze trend en zorgt ervoor dat (oudere) inwoners actief blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. Juist in deze tijd is het van groot belang dat mensen in de buurt en het dorp iets voor elkaar kunnen betekenen." 

In De Buurtkamer, aan de Rolafweg Noord 7 in Lopik, worden allerlei activiteiten georganiseerd waar ouderen aan mee kunnen doen, bijvoorbeeld de kook- en tuinclub, geheugentraining, creatieve- en beweegactiviteiten. "Mensen kunnen ook terecht voor een gezellig praatje met andere bezoekers, een kopje koffie of thee en een gezamenlijke lunch. De Buurtkamer is iedere week op dinsdag tussen 10.00 en 15.30 uur open." 

Taalachterstand
Naast de groep -kwetsbare- ouderen wil de gemeente Lopik ook mensen met een taalachterstand betrekken bij De Buurtkamer. Marjan Overbeek: "Het is de bedoeling om op termijn bijvoorbeeld  een tuinclub en kookclub te formeren uit deelnemers van de verschillende groepen. Zo kunnen inwoners met een taalachterstand de taal (beter) leren beheersen en kunnen ouderen nieuwe contacten opdoen. Op die manier ontstaat voor beide groepen wellicht een win-winsituatie."   

De Buurtkamer is een van de initiatieven op het gebied van zorg en welzijn die de gemeente Lopik ondersteunt met een subsidie. Wethouder Van Everdingen: "Degenen die ook een idee hebben op sociaal gebied, waar niet alleen zijzelf maar ook andere inwoners profijt van hebben, kunnen een aanvraag doen bij de gemeente."

Dit kan via het aanvraagformulier 'Subsidie EenmaligInnovatief2018' op www.lopik.nl, onder de knop Welzijn.  

Aan deelname aan de activiteiten in De Buurtkamer zijn kosten verbonden: voor een dag betaalt men 5 euro per persoon inclusief lunch. Vervoer naar de Rolafweg Noord 7 kost 2,50 euro. Voor meer informatie:  Marjan Overbeek, 06-18577756, of Ilse Nederend, i.nederend@stichting-pulse.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden