• Jan en Diny Kromwijk proosten op de uitverkiezing.
• Jan en Diny Kromwijk proosten op de uitverkiezing.

‘Super trots’ na uitverkiezing ‘Mooiste boerderij van Utrecht’

Algemeen 858 keer gelezen

CABAUW • Ze glimmen van trots, Jan en Diny Kromwijk. "We vinden het zelf een voorrecht om hier te mogen wonen en werken. Dat andere mensen deze karakteristieke boerderij ook waarderen is alleen maar extra mooi."

Het is een dag nadat hun 'langhuisboerderij Kromwijk', aan de Lopikerweg West 88 in Cabauw, uit vijf door de Boerderijenstichting Utrecht genomineerde kandidaten werd verkozen tot 'Mooiste boerderij van de provincie Utrecht'. "De nominatie was al een eer, laat staan de daadwerkelijke uitverkiezing", kijken Jan en Diny terug. "We zijn vandaag bedolven onder de felicitaties. Mooi om mee te maken!" Beiden kregen dinsdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst hun prijs uitgereikt door Gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts.

De zeventiende-eeuwse boerderij is zo bijzonder omdat-ie grotendeels authentiek is gebleven. Karakteristiek is het aangezicht met de rijk versierde voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters.

Wonen in een rijksmonument heeft volgens Jan z'n charme. "Maar je moet ook je verantwoordelijkheid nemen om het in goede staat te houden."

Hooiberghutten
Het oorspronkelijke melkveebedrijf, dat verschillende generaties overging van vader op zoon, is door Jan en Diny veranderd in een opfokbedrijf met een kleinschalige vakantie-accommodatie. "In onze hoogstamboomgaard op het boerenerf staan drie hooiberghutten, die elk geschikt zijn voor vier personen. Mensen komen hier om van de natuur, de dieren en de rust te genieten. En om lekker te wandelen en te fietsen in de omgeving."

Jan leidt de bezoekers desgewenst graag rond. "Dan moeten ze geen haast hebben", zegt Diny lachend. "Jan weet bij ieder detail een heel verhaal te vertellen."

Op de achterdeel kunnen ze hun hart ophalen. Dit gedeelte van de boerderij, waar vroeger de koeien stonden, is nu omgetoverd tot museum van onder andere oude (boeren)gereedschappen en telefoons. Daarnaast is op beeld te zien hoe Boerderij Kromwijk in de jaren tachtig van de vorige eeuw figureerde in de televisieserie Het Wassende Water.

"Een mooie ervaring", kijken Jan en Diny, die in die periode trouwden, terug. "We hadden soms alleen maar een slaapkamer tot onze beschikking, de rest van de boerderij was in beslag genomen door de filmcrew. Diverse decorattributen zijn nog aanwezig, zo ook foto's en dvd's."

Herrinneringssteen
Al met al is de trots op hun fraaie onderkomen alleen maar toegenomen. Een en ander wordt bekrachtigd als in het najaar een herinneringssteen van de uitverkiezing tot 'Mooiste Boerderij van de provincie Utrecht' wordt ingemetseld.

"Dit gebeurt uiteraard in de stijl van de voorgevel", verzekeren Jan en Diny, die tot slot iedereen willen bedanken die op hun boerderij heeft gestemd. "We hebben mensen onder andere via social media hiertoe opgeroepen, maar het resultaat was boven verwachting. We denken dat ook veel Cabauwenaren hun stem hebben uitgebracht. Dit is een hechte gemeenschap; hier gunt men elkaar wel wat."   

Maar liefst 40% van de stemmen ging naar Boerderij Kromwijk. De Boerderijenstichting Utrecht bestaat sinds 1988 en organiseerde de boerderijenverkiezing voor de 26e keer. In de gemeente Lopik werd drie keer eerder een Boerderij van het Jaar gekozen: in 1998, 2003 en 2016.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden