drone opname werkzaamheden surfplas
drone opname werkzaamheden surfplas Ad van Tongeren

Opknapbeurt voor Krimpenerhout en het Loetbos

Algemeen 2.316 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Groenalliantie Midden-Holland gaat haar recreatiegebieden in de Krimpenerwaard, de Krimpenerhout en het Loetbos, opknappen en aantrekkelijker maken voor recreanten.

Al na de zomer start Staatsbosbeheer (de organisatie die de gebieden namens de Groenalliantie beheert) met de eerste werkzaamheden. Beheerder Kees Kool kijkt ernaar uit. De inrichting van beide gebieden kan namelijk wel een update gebruiken. "Die is nog grotendeels zoals die was bij de aanleg en voldoet dus niet helemaal meer aan de eisen van deze tijd."

Er gaat veel gebeuren. Zo komen er in zowel de Krimpenerhout als het Loetbos nieuwe spel- en zitelementen, nieuwe wandelroutes en toiletgebouwen. Ook krijgen de entrees een opknapbeurt. Verder komen er bij de surfplas in de Krimpenerhout speeleilanden (met speelattributen), een breder strand en natuurvriendelijke oevers. Al met al een aantrekkelijke plek om te recreëren. "Je kunt hier straks heerlijk een dagje met je gezin vertoeven", zegt Kool.

Blauwalg
Bij warm weer duikt elk jaar wel de blauwalg op, waardoor zwemmers het water van de plas niet meer in kunnen. Een heel pakket aan maatregelen moet bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Zo laat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zo min mogelijk voedselrijk water het gebied binnen. Tevens komt er een laag zand van twintig centimeter op de bodem en vangt een beroepsvisser een groot aantal brasems weg om elders uit te zetten. Kool: "Die brasems woelen door de fosfaatrijke bodem, op zoek naar voedsel. Dat is ongunstig voor de kwaliteit van het water."

Een garantie dat de blauwalg wegblijft kan Kool niet geven. "Het zou al mooi zijn als bezoekers hier vaker kunnen zwemmen. Wij balen er als beheerder ook van. Ieder voorjaar maak je alles klaar voor het nieuwe seizoen. Als recreanten dan na twee warme dagen al niet meer kunnen zwemmen is dat doodzone."

Ook de diversiteit van de flora en fauna verbetert. Zo komt er in het oostelijk deel van de Krimpenerhout meer ruimte voor plantensoorten als orchidee, waterviolier en zonnedauw.

In het Loetbos staat ook het nodige te gebeuren. De bouw van een hooiberg nieuwe stijl springt wel het meest in het oog. De voorziening, waar recreanten kunnen schuilen, heeft zelfs al een naam: 'Hoedje van Loetje'. Ook nieuw is de fietsenstalling die op één van de parkeerplaatsen wordt gerealiseerd. Nu nog zetten recreanten hun fiets op het terrein bij het kanocentrum. "Dat zijn er op mooie dagen soms zo veel dat je de kano's amper kunt bereiken. De stalling moet dat probleem oplossen."

Zieke essen
Tegelijkertijd met de werkzaamheden start Staatsbosbeheer met het weghalen van zieke essen. De essen zijn aangetast door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Het gaat volgens Kool om circa 200 bomen verspreid over de gebieden van de Krimpenerwaard waarvan sommigen wel 40 à 50 jaar oud zijn. "Heel jammer natuurlijk, maar ze moeten weg omdat ze een risico vormen omdat ze makkelijk om kunnen vallen. Daar waar open plekken ontstaan, planten we vanaf volgend najaar inheemse boomsoorten. Op den duur krijg je er dus een mooier en gezonder bos voor terug."

Staatsbosbeheer houdt woensdag 27 juni een inloopavond. Geïnteresseerden zijn tussen 18.00 en 21.00 uur welkom in brasserie Crimpenerhout (bij de golfbaan) in Krimpen aan de Lek. Er zijn informatiepunten ingericht en deskundigen van Staatsbosbeheer en aannemer Verboon Maasland beantwoorden vragen.

Floris Bakker

drone opname werkzaamheden surfplas
• Beheerder Kees Kool van Staatsbosbeheer bij de surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden