fotoreportage

Lekkerkerk verpest promotiefeest Bergambacht

Sport 2.001 keer gelezen

LEKKERKERK • Lekkerkerk won zaterdag in de finale van de nacompetitie na 120 minuten voetbal met 3-1 van Bergambacht en handhaaft zich in de derde klasse. De Bergambachtenaren blijven tot hun verdriet vierdeklasser.

Met veel knallend en kleurrijk vuurwerk kregen beide ploegen van hun supporters een prachtig onthaal op het Lekkerkerkse sportpark aan de Tiendweg-West. Bergambacht was voetbaltechnisch de bovenliggende partij, maar de tomeloze inzet van de thuisclub vergoedde veel.

Uitbraak
Lekkerkerk startte met drie spitsen, die via de lange bal aan het werk gezet werden. Een zo'n uitbraak leverde een vrije trap op. Via de rug van Stan Burggraaf belandde de inzet van Brian Martens langs de grabbelende handen van doelman Roy Pons tegen de touwen.

Die vroege voorsprong kwam Lekkerkerk, dat drie spelbepalende spelers miste (Kevin van Gent en Bas Sterrenburg -beiden geschorst- en Kevin Liefhebber, vakantie), goed uit. De Lekkerkerkse defensie stond als een huis. De anders zo trefzekere spitsen Etienne van den Heuvel en Pieter Meijer kwamen er niet doorheen. "Voor rust creëerden we weinig kansen," vertelde een teleurgestelde Bergambacht-trainer Bert Potuyt na afloop. "Door die snelle achterstand liepen we constant achter de feiten aan. Fysiek kwamen we tekort."

Die fysieke kracht deed Lekkerkerk op in de derde klasse. De zwart-witten troffen vaak sterkere tegenstanders, die door hun doortastende speelwijze toch soms de onderliggende partij waren. "Ik denk dat die ervaring de doorslag gegeven heeft," merkte de Lekkerkerkse interim-trainer Hans den Besten op. "Onze achterhoede is ervaren en de spitsen onberekenbaar."

Wankelen
In de tweede helft zorgde een rake kopbal van Luuk Botter voor de verdiende gelijkmaker. De Bergambachtenaren verzuimden toen door te drukken. Lekkerkerk geloofde weer in zijn kansen en dacht de buit binnen te hebben na een rake kopbal van Stefan Verwaard, die na vijf seizoenen in het derde noodgedwongen weer eens voor de hoofdmacht uitkwam. De neutrale grensrechter constateerde echter buitenspel. Kort daarna trapte Martens een inzet van Bergambachtenaar Van den Heuvel van de doellijn. Hoewel Lekkerkerk wankelde, knokte het zich naar een verlenging.

Deze extra twee kwartier bracht alles, waarvoor een supporter naar het voetbalveld komt: spanning, gemiste kansen, prachtige duels, vreugde en verdriet. De Bergambachtse defensie werkte in de tweede verlenging een hoge bal slecht weg. Martijn de Jong stond op de goede plek en kopte de bal in het lege doel. Bergambacht gaf in de slotfase nog een keer alles. Zelfs doelman Pons ging mee naar voren. De bal viel na een afgeslagen aanval voor de voeten van Stan Burggraaf, die na een spurt van 50 meter de bal in het verlaten doel schoot. De uitstekend leidende arbiter Moussaoui floot meteen af.

Burggraaf was met zijn twee doelpunten de held van de dag. Hij speelde dit seizoen pas enkele wedstrijden in de hoofdmacht nadat hij bij een werkongeval ernstig gewond raakte. "Ik liep daarbij tweedegraads brandwonden op in mijn gezicht en op mijn armen. Ik heb veel pijn gehad. Deze zege doet mij extra goed", aldus de 19-jarige zoon van de voormalige goalgetter Leon Burggraaf (Dilettant).