Afbeelding
Foto: Waterschap

Oproep politieke partijen: 'Trek op met Hoogheemraadschap bij dijkversterking'

Algemeen 528 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard mag niet afzijdig blijven bij de ingrijpende versterking van de dijken tussen Krimpen aan den IJssel en Gouda.

Voordat deze megaklus aan de Hollandsche IJssel in opdracht van het Hoogheemraadschap wordt uitgevoerd, moeten de wensen van bewoners van het gebied en adviezen van de gemeenteraad in kaart worden gebracht. Dat stellen Gemeente Belang Krimpenerwaard, ChristenUnie, SGP en PvdA in een gezamenlijke brief aan het college van B&W.

'Het hoogheemraadschap heeft aangegeven betrokkenheid en ideeën te waarderen. Die kans moeten we aangrijpen. Het instellen van een ambtelijke contactgroep zou passend zijn'.

Tijdens een eerdere informatieve bijeenkomst met bewoners van de IJsseldijk Noord werd duidelijk dat het project acht jaar in beslag gaat nemen, een half miljard euro kost en een grote impact heeft op de bewoners van 720 woningen en diverse bedrijven. Mogelijk zullen zeventig woningen verdwijnen vanwege de dijkversterking. Andere huizen zullen maanden onbewoonbaar zijn en bedrijven zijn straks lange tijd niet bereikbaar.

De vier politieke partijen vinden dat voldoende aanleiding om meteen aan te haken: 'Bewoners constateren dat er onvoldoende aandacht is voor hun wensen en voor de ruimtelijke kwaliteit. Daar kunnen wij wat aan doen als gesprekspartner'.

Volgens Willem Schoof (GBK), Elisabeth Verzijl (CU), Jan-Willem van der Ham (SGP) en Cees van der Graaf (PvdA) is het project tevens een uitgelezen kans om aspecten van het rapport van professor Riek Bakker ten uitvoer te brengen. 'We moeten er niet aan denken dat de dijken over tien jaar weer op de schop moeten vanwege nieuwe inzichten', aldus de politieke vertegenwoordigers in hun brief.

Wethouder Ria Boere legt echter de verantwoordelijkheid voor de klus bij het hoogheemraadschap. "Uiteraard zijn we betrokken bij het project, maar we haken pas aan als we dat nodig vinden. In dat geval zullen we de raad meteen inlichten. En als bewoners er niet uitkomen met de projectleiding kunnen ze altijd contact opnemen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden