• Raads- en commissieleden namen onlangs een kijkje op het AZS-terrein.
• Raads- en commissieleden namen onlangs een kijkje op het AZS-terrein. Foto: aangeleverd

Omwonenden protesteren tegen gewijzigd plan AZS-terrein

Algemeen 1.626 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Tegen de komst van de Gemiva SVG-groep heeft niemand bezwaar, maar omwonenden protesteren wel tegen de geplande nieuwe woonwijk op het voormalige AZS-terrein in Schoonhoven

Vooral het bouwvolume, de nokhoogte van de woningen en de toename van verkeersbewegingen in de buurt baart hen zorgen.

Eén en ander blijkt uit de zienswijzen tegen het bestemmingsplan en het aantal insprekers tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissie Ruimte & Financiën.

Afwijken
De gemeente Krimpenerwaard wil projectontwikkelaar Frato Holding ruimte geven voor de bouw van een nieuw Gemiva-complex met veertig zorgappartementen plus 22 grondgebonden woningen op het terrein van de voormalige timmerfabriek van Zwijnenburg. Daarmee wijkt de gemeente flink af van een eerder door de raad van de voormalige gemeente Schoonhoven vastgesteld plan met vijftien woningen. In 2013 werd daar door de gemeenteraad een klap op gegeven, maar anno 2018 ziet de situatie er heel anders uit.

Reden voor bewoners van de Langerakkerweg en de Montignylaan om de raads- en commissieleden uit te nodigen voor een rondleiding. Diverse politici gaven daaraan gehoor. "Zo konden ze met eigen ogen zien wat wij bedoelen met bouwvolume. Het wordt gewoon te vol. Elke meter wordt benut en het gaat ook fors de hoogte in", meldde inspreker Wendy van Buren. "Nergens in Schoonhoven wordt zo hoog gebouwd."

Vrees bestaat er voor de verkeersveiligheid. De Langerakkerweg behoort sinds de opening van de brede school in Schoonhoven-Oost tot de verkeersaders van de stad. Dagelijks fietsen honderden leerlingen via deze route naar de Emmaschool en de Ichthus. Ook voor bezoek aan trainingen en wedstrijden bij sportclubs wordt deze smalle weg gebruikt. "In het onderzoek kwamen we diverse fouten tegen. De Langerakkerweg is smaller dan 5.70 meter en heeft aan één kant geen trottoir. Met een meetlint hebben we aangetoond dat een breedte van 5.17 meter maximaal is", aldus Van Buren.

De omwonenden kregen steun voor hun grieven van diverse commissieleden. Het stedenbouwkundig plan vond geen genade bij Pascal Zuijderwijk (VVD) en Anthony Tom (ChristenUnie). Max van Leyenhorst (D66) en Peter Gabeler (Lokaal op 1) meenden dat eerst de bezwaren van de omwonenden moeten worden opgehelderd, voordat het voorstel in de raad kan worden behandeld. Aanpassing leek beiden een goed idee.

Minder happig
Wethouder Leon de Wit was daar minder happig op. Hij keek vooral naar de opdracht van de raad om tweehonderd woningen te realiseren in de Krimpenerwaard. Ontwikkeling van het verpauperde AZS-terrein hoort daar zeker bij.

Wel wil hij inzetten op een betere verkeersafwikkeling met mogelijk een andere ontsluitingsweg. De Wit gaf aan dat de projectontwikkelaar vanwege de 'financiële haalbaarheid' zeven extra koopwoningen claimt. De voorlopige prijsklasse varieert van 275.000 euro tot 500.000 euro. "In 2013 was het crisis in de bouw en stagneerde het proces. Nu kunnen we stappen zetten", aldus de wethouder. "Voor sociale huurwoningen is geen plaats."

De Wit zal ondertussen proberen de relatie met de Historische Vereniging Schoonhoven en de Archeologische Werkgroep te verbeteren. Zij zijn boos dat hun advies over historische kernpunten niet is opgenomen in het AZS-plan.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden