Afbeelding
Foto: ximagination

Mogelijk lokale liberale coalitie in Krimpen

Algemeen 830 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Leefbaar Krimpen, Stem van Krimpen, VVD en D66 gaan in Krimpen aan den IJssel serieus onderhandelen over een coalitie. Dat maakte informateur Paul Pietersma vrijdagavond bekend.

Pietersma voerde de afgelopen week met alle acht de Krimpense partijen gesprekken, om te kijken wat de meest logische combinatie is voor een coalitie. Dit nadat een eerdere formatiepoging tussen Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en het CDA was gestrand.

In zijn eindrapport adviseert Pietersma om met de twee lokale partijen, VVD en D66 verder te gaan in het formatieproces. "Deze combinatie heeft dertien zetels en bestaat uit een liberale samenstelling van twee ervaren 'bestuurderspartijen' met twee lokale 'jonge' partijen." 

De vier beoogde coalitiepartijen willen belangrijke vraagstukken, zoals een goede bereikbaarheid, goede zorg, veiligheid, een diverse woningmarkt, vertrouwen in bestuur en een gezonde financie¨le huishouding, creatief en vernieuwend aanpakken.

Oeverloze details
De partijen willen het op te stellen coalitieakkoord niet dichttimmeren met oeverloze details. Op punten als zondagsvrijheid, veiligheid, evenementen- en terrassenbeleid, leefbaarheid, centrumvisie en regenboogakkoord kunnen ze naar verwachting snel overeenstemming bereiken. Die punten krijgen dan ook een plek in het akkoord. "De gezamenlijke insteek om te verbinden in plaats van te verbieden kan als startpunt fungeren", zo staat in een gezamenlijke verklaring. 

Pietersma is gevraagd om als formateur het proces verder vorm te geven. Onder zijn leiding gaan de vier partijen de komende tijd werken aan een coalitieakkoord. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden