Afbeelding
Foto: stockfoto

Supermarkten: wel of niet open op zondag, dat is de vraag

Algemeen 3.925 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Supermarkteigenaren in de gemeente Krimpenerwaard zijn zoals verwacht verdeeld over de mogelijkheid om op zondagmiddag open te gaan dan wel een koopzondag te houden, blijkt uit een belrondje van Het Kontakt. 

In Schoonhoven wordt het voornemen van de nieuwe coalitie van gemeente Krimpenerwaard toegejuicht. "Dit is een grote stap vooruit", meldt supermarktmanager Stephan Neven namens de Albert Heijn. "Veel Schoonhovenaren doen al op zondag hun boodschappen, maar wijken nu noodgedwongen uit naar Gouda, Lopik of IJsselstein. Gelukkig heeft de nieuwe coalitie dat ook door."

Neven heeft goede ervaringen met de koopzondag nadat de Albert Heijn afgelopen jaar al (beperkt) op zondag open was. "Toen zijn we op enkele zondagen voor speciale gelegenheden, zoals met Kerst en Sinterklaas, open geweest. Met succes, kan ik je vertellen."
Wat de supermarktmanager betreft kan het voornemen niet snel genoeg bekrachtigd worden. "Gezien onze ervaring van afgelopen jaar kunnen we er gelijk op inspelen. We halen het draaiboek als het ware zo uit de kast. Nee, wat mij betreft mogen ze nu snel doorpakken. Wij zijn er klaar voor en Schoonhoven ook, blijkt uit de vele positieve reacties."

En wat Neven betreft is dit slechts een eerste stap. "Ik heb dit eerder in andere plaatsen meegemaakt, in Gouda bijvoorbeeld. Eerst is er één supermarkt open op zondag, daarna volgen er meer en vervolgens gaat de hele binnenstad mee. Wat mij betreft gebeurt dit in Schoonhoven ook. Ik ben voor een bruisend centrum, ook op zondag." 

Vrijwilligers
Bas Rechtuyt (Plus Schoonhoven) staat er hetzelfde in. "Ook wij hebben goede ervaringen met de zeven koopzondagen van afgelopen jaar. Het bleek toen overduidelijk dat er in Schoonhoven behoefte is aan openstelling op zondag. Supermarkten in alle omliggende gemeenten zijn ook open. Als we niet meegaan verliezen we de slag." Hij hoeft zijn werknemers er ook niet voor te enthousiasmeren. "Ik heb nu al genoeg vrijwilligers", zegt hij lachend. "Niet zo gek natuurlijk, want de verdiensten op zon- en feestdagen zijn hoger."

Wel wil hij er aan toevoegen respect te hebben voor mensen die er anders over denken. "Ik ga graag de discussie aan en respecteer ieders mening. Daarbij is iedereen er natuurlijk vrij in om zelf te bepalen wanneer hij of zij boodschappen doet." 

Wat Rechtuyt betreft wordt het voornemen zo snel mogelijk geëffectueerd. "Ik snap dat er nog het één en ander geregeld moet worden, maar hoop wel dat ze het niet te lang voor zich uitschuiven. Het zou mooi zijn als we nog deze zomer op zondag open kunnen."  

Overweging
De Spar in Schoonhoven heeft het nog in overweging of het al dan niet op zondag open gaat. "Daar zijn we nog niet uit en willen we goed over nadenken", meldt Rob Schmitz. Vanuit de Coop supermarkt in Haastrecht klinkt een zelfde reactie.

Ook geen ja of nee in Stolwijk (Gerrit de Jong van supermarkt EMTÉ heeft het te druk om te reageren; Plus Van Holten is niet bereikbaar voor commentaar); Lekkerkerk (Teus Slingerland van Albert Heijn Slingerland is enkele dagen afwezig); Bergambacht en Ouderkerk aan den IJssel (PLUS Van der Vlist Bergambacht en Henk Vergeer van de PLUS-supermarkt in Ouderkerk willen geen commentaar geven). 

Dicht
Erik Wiersma, eigenaar van Albert Heijn Wiersma in het dorpscentrum van Krimpen aan de Lek, is er al wel uit: hij houdt de deur dicht op zondag. Iets waar zijn collega-winkeliers blij mee zijn, volgens hem: "Want als ik open ga, zouden zij moeten volgen." 

Behalve een principiële reden is er voor Wiersma een persoonlijk argument om de zondagopening af te wijzen. "Ik werk nu al zes dagen per week en breng die ene vrije dag door met mijn gezin. Dat wil ik graag zo houden." 

Een zondagopening is voor hem ook niet rendabel, meldt hij. "Daar komt nog bij dat klanten er niet om vragen. Je hebt zes dagen de tijd om hier je boodschappen te doen. Dat vinden zij voldoende."  

Coaitieakkoord
Wat de huidige coalitie in de gemeente Krimpenerwaard betreft mogen supermarkten in alle kernen op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur open en wordt het aantal koopzondagen uitgebreid. VGBK, VVD, ChristenUnie en D66 willen hiermee de concurrentiepositie van winkeliers versterken. Overigens moet het voornemen nog worden omgezet in beleid.

Floris Bakker & Robert van der Hek
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden