• Nora van Krimpen in de oude loods van Hollandia.
• Nora van Krimpen in de oude loods van Hollandia. Foto: Floris Bakker

Kunst in oude loods Hollandia op Krimpense Stormpolder

Algemeen 1.802 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De oude loods op het voormalig Hollandia-terrein vormt van 25 tot en met 27 mei het decor van de expositie ART 01080.

Er is werk te zien van meer dan dertig kunstenaars uit Rotterdam en Krimpen aan den IJssel. De twee plaatsen zijn door water met elkaar verbonden. Toch is er op het gebied van kunst weinig overlapping, "en daar willen we verandering in brengen", verklaart Nora van Krimpen, één van de initiatiefnemers van de expositie. "Je ziet het ook terug in de naam: ART 01080, oftewel nul tien tachtig: een samensmelting van de twee kerngetallen."

London Eye
Van Krimpen, zelf beeldend kunstenaar en docent aan de Willem de Kooning Academy, runt sinds twee jaar samen met René van Es een atelier in de loods die is gevestigd op het puntje van de Stormpolder. Daar werden tussen 1928 en 2005 grote, vermaarde bouwwerken als de London Eye, de Willemsbrug en de Algerabrug in elkaar gezet. Toen Hollandia verhuisde naar de huidige locatie aan de Schaardijk, raakte de loods in verval.

Van Krimpen vindt het een inspirerende plek om te werken. "Je proeft hier nog altijd de sfeer van vroeger. Het is rauw, daar hou ik wel van." In het atelier waar ze dagelijks werkt, zat vroeger het magazijn. Bakken met grote bouten en moeren herinneren daar nog aan. Achter het magazijn zit de lege hal waar bankwerkers en lassers werkten aan de metalen constructies. Er was ook een hoek ingericht waar leerling-metaalbewerkers het vak leerden. 

Van Krimpen geniet ook van het magnifieke uitzicht over de Nieuwe Maas. "Al met al een prachtige plek voor een expositie, zo dachten wij. Bovendien ligt hier naast een halte voor de Waterbus en is de expositie dus prima bereikbaar voor bezoekers uit Rotterdam." Toen vastgoedbeheerder OGMS Van Schie aangaf geen bezwaar te hebben tegen het houden van een expositie, nodigden Van Krimpen en Van Es kunstenaars uit om een kijkje te nemen in de loods. Die reageerden enthousiast. "Dit soort locaties heb je niet veel meer in de regio Rotterdam. Vaak worden ze verbouwd voor evenementen. En dan zijn ze onbetaalbaar." 

Installaties
Het werk dat wordt geëxposeerd op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei is zeer divers: van fotografie tot beeldhouwwerk naar videokunst en installaties. Jaap Blankenberg verzorgt de opening. Bijzonder omdat het waarschijnlijk één van zijn laatste handelingen zal zijn als wethouder. Tijdens de (gratis toegankleijke) expositie is er live muziek van onder andere operazangeres Tamara Obreskova en de band Sjarm. Verder vertoont de Historische Kring Krimpen een film over de geschiedenis van de Stormpolder.

Openingstijden zijn: vrijdag 25 mei van 17.00 tot 21.00 uur (18.00 uur is de officiële opening), zaterdag 26 en zondag 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers van ART 01080 kunnen gratis parkeren op het terrein. Wie vanuit Rotterdam komt, wordt geadviseerd de Waterbus te pakken.

www.facebook.com/ART01080

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden