• De schilderijen zijn op 15 juni in De Hoeksteen te zien.
• De schilderijen zijn op 15 juni in De Hoeksteen te zien. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Vrolijke schilderijen vol blijdschap'

Algemeen 340 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De meeste kinderen van statushouders hebben heel wat meegemaakt, voordat ze met hun ouders vluchtten naar veilige landen.

Oorlog, onderdrukking en soms een traumatische, gevaarlijke reis over zee zijn vaak aan de asielaanvraag voorafgegaan. Toch valt dat niet op te maken uit de tekeningen en schilderijen die ze voor het project 'Kleurrijk Schoonhoven' maken. "Daarin zie je optimisme en onbevangenheid. Het zijn vrolijke uitingen vol blijdschap", zegt initiatiefneemster Maaike Vermeulen in het knutsellokaal van kerkgebouw De Hoeksteen.

Deze woensdagmiddag ontvangt de kunstenares uit Bergambacht zo'n twintig kinderen met wel tien verschillende nationaliteiten. Ze kijkt er niet meer van op. Bij een eerder gelijksoortig project in Het Kwartier in Stolwijk zat zelfs een Oeigoerse familie rond de tekentafel.

Vooral voormalige jonge inwoners van Syrië zijn aanwezig en stellen zich ietwat verlegen voor aan vertegenwoordigers van Intercultureel Krimpenerwaard. Het gaat om kinderen van 6 tot 12 jaar.

"Op deze leeftijd zijn ze onbevangen en vaak veerkrachtiger dan hun oudere broertjes en zusjes. Ze zijn hier samen bezig, maken intussen vriendjes en vriendinnetjes en spreken Nederlands met elkaar. Overigens is dat laatste geen must. Kinderen geven toch wel hun bedoelingen aan zonder zich uit te spreken", weet Maaike Vermeulen.

Voor de eerste van vier sessies heeft de kunstenares selfies bedacht. De kinderen mogen letterlijk in de spiegel kijken en daarna zichzelf portretteren naar eigen goeddunken. Niet iedereen durft de confrontatie aan en schetst liever landschappen, bootjes en huizen. Sarah toont woestijnzand en bergen, maar haar buurmeisje uit Eritrea heeft de groene Krimpenerwaard tot onderwerp gekozen.

De bedoeling is dat de schilderijen en tekeningen op 15 juni in de hal van De Hoeksteen worden getoond aan een breed publiek. Het jonge gemêleerde schilderscollectief staat garant voor een gevarieerde expositie.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden