• Joke Olree: na ruim veertig jaar afscheid.
• Joke Olree: na ruim veertig jaar afscheid. Foto: Jan Timmer

Einde boekhandel De Korf: 'Het wordt tijd voor andere dingen'

Zakelijk 3.940 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Natuurlijk, aan elk afscheid kleeft wel iets van weemoed. Zeker wanneer je, zoals Joke Olree, na veertig jaar de deuren van je eigen winkel sluit. Aankomende zaterdag gebeurt dat: Boekhandel De Korf is sinds die dag geschiedenis.

"Het zat er al een tijdje aan te komen", zegt Joke Olree. "De directe aanleiding is het mij aangeboden nieuwe huurcontract, dat ingaat na de verbouwing van winkelcentrum De Korf. Dat is een verbintenis met een duur van vijf jaar. Dat zag ik niet zitten. Ik ben nu 67 en het wordt tijd voor andere dingen in het leven. Bovendien zorgen rugklachten er al een tijd voor dat het me veel moeite kost om hele dagen op mijn benen te staan. Ik was vanwege dat ongemak vorig jaar al eens vier maanden thuis. Mijn medewerkers Jacqueline en Janet hebben toen met invalkracht-sinds-jaren Aletta de honneurs uitstekend waargenomen. Ze zijn in totaal meer dan vijftien jaar actief geweest in de winkel. Ik ben blij dat ze een nieuwe baan gevonden hebben nu boekhandel De Korf dicht is."

Joke Olree kwam in 1978 te werken in Boekhandel De Korf, toen nog onderdeel van het fameuze bedrijf Donner.

"Toen men na een paar jaar besloot om de filialen af te stoten, kreeg ik de kans om de winkel hier in Krimpen over te nemen", blikt ze terug. "Dat heb ik gedaan. Nooit spijt van gehad. De winkel heeft altijd goed gedraaid. Natuurlijk hadden ook wij last van de economische crises van de tachtiger jaren en de meeste recente rond 2008 en daarna. Ook de leegstand in een deel van winkelcentrum De Korf heeft ons geen goed gedaan. Om ons heen waren veel zaken dicht, waardoor we ons wat verlaten voelden in een gedeelte waar de loop uit was. Desondanks behielden we over het algemeen onze klanten: mensen die waardeerden dat we een onafhankelijke en zelfstandige boekhandel voerden met zowel breedte als diepgang op het gebied van literatuur, thrillers en kinderboeken. Ook onze kaartenafdeling was populair. Dat had alles te maken met onze keuze voor kleine leveranciers, waardoor je altijd een originele kaart kon vinden."

Haar klanten vinden het jammer dat Joke Olree is gestopt met haar winkel. "Maar het is niet anders", zegt ze. "Ik wil iedereen ook vanaf deze plaats enorm bedanken voor al die jaren. Sommige mensen kwamen hier al die veertig jaar. Ik kijk er met plezier op terug. Het is een mooie herinnering."

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden