Afbeelding
Foto: OTB

Buren willen schorsing uitbreiding OTB Bergambacht

Algemeen 2.628 keer gelezen

DEN HAAG/BERGAMBACHT • Bewoners van de Lekdijk-Oost in Bergambacht vrezen een enorme toename van geur-, stof- en geluidoverlast als Overslag Terminal Bergambacht (OTB) richting hun woningen mag uitbreiden, zo bleek dinsdag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State. 

De gemeente Krimpenerwaard keurde eerder het uitbreidingsplan van OTB goed. Die mag de huidige kade verbreden, rechttrekken en tot 300 meter verlengen. Verder wil het bedrijf een nieuwe loods van twaalf meter hoog bouwen. Daarmee schuift OTB 25 meter in de richting van de dichtstbijzijnde woning aan de Lekdijk op. 

Woordvoerder namens de omwonenden Linda den Ouden had tijdens de zitting geen goed woord over voor de aanpak van de gemeente: "Wij worden als bewoners niet serieus genomen. We konden nergens onze mening kwijt. De gemeente deelde slechts mee dat we naar de Raad van State konden als we het er niet mee eens waren."

De Raad van State beoordeelt in deze spoedzaak overigens alleen of het uitbreidingsplan tot de behandeling van de bodemzaak en einduitspraak stilgelegd moet worden. 

Haast
OTB-directeur Harm Zijderlaan heeft haast en wil zo snel mogelijk de schop in de grond steken: "De vergunningsaanvraag voor de uitbreiding ligt klaar en als de Raad van State het bestemmingsplan Lekoevers niet schorst dienen we die gelijk in."

Volgens Zijderlaans raadsvrouw staat niet alleen OTB te trappelen om te beginnen, ook Rijkswaterstaat is er klaar voor om met de aanleg van de naastgelegen overnachtingshaven voor de binnenvaart te starten. OTB en Rijkswaterstaat willen het liefst tegelijk beginnen, omdat ze zo het werk in een keer kunnen uitvoeren. 

Volgens de advocate van de omwonenden is dat geen goed idee. Er kleven de nodige aantal gebreken aan het OTB-plan, stelde ze. Zo zou er veel meer vrachtwagenverkeer bij komen dan de gemeente heeft voorgespiegeld en de risico's op ernstige stofontploffingen zijn niet goed in kaart gebracht. "Een ernstige stofontploffing heeft hetzelfde effect als een vuurwerkramp", aldus de raadsvrouw.  

Overigens erkende de gemeentewoordvoerder dat er best foutjes in het plan kunnen zitten. "Maar die kunnen makkelijk tijdens de bodemzaak worden hersteld."

Volgens Den Ouden blijkt daaruit dat het plan flink rammelt en dat er nauwelijks rekening met de belangen van omwonenden is gehouden. Zij vrezen vooral meer herrie en vrachtwagenverkeer op de smalle Lekdijk.

Hoewel het vrachtwagenverkeer na de uitbreiding van OTB zal toenemen bezwoer directeur Zijderlaan dat de vrachtauto's niet langs de woningen aan de Lekdijk-Oost zullen rijden. "Bij het naastgelegen bedrijf MDB (Materieel Dienst Bergambacht) komen veel meer vrachtwagens en die rijden wel langs deze woningen."

De Raad van State beslist binnen enkele weken of het plan tijdelijk wordt stilgelegd of dat OTB door kan gaan met de uitbreiding.

Jan van Ommen/persbureau Cerberus

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden