Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

De kop is eraf: première 'Troje' bejubeld

Algemeen 3.062 keer gelezen

HAASTRECHT • De kop is er af voor de theaterproductie 'Troje'. Zaterdagavond waren vrienden, familie en sponsors in een bloedhete sportzaal Concordia getuige van een liefdesaffaire, die de stad tot de laatste steen verwoestte. De gloedvolle première werd bejubeld door het publiek. 
 
De Theaterbakkerheij is er na het succes van de 'Titanic' wederom in geslaagd een indrukwekkende voorstelling in elkaar te zetten. Dat voor 'Troje' alle registers moesten worden opengetrokken weet regisseur John de Heij als geen ander. Hij begon met een blanco kladblok. Na de audities in 2016 volgde vanaf augustus 2017 een reeks repetities. Vorige week streek het circus neer in Haastrecht om de laatste wijzigingen door te nemen. Bovendien moest het immense paard door de deur van de sportzaal worden geduwd.

De Heij: "Het was in de aanloop nog een vrolijke chaos. Het samensmelten van decors, muziek, tekst en licht eist veel van acteurs en vrijwilligers. Het is na veel repeteren gelukt om er een professioneel schouwspel van te maken. Je hoorde aan de juichkreten – nadat het gordijn voor de laatste keer werd gesloten – dat iedereen dezelfde beleving en passie had. Er viel een last van onze schouders."

Teamwork
Het verhaal van Troje zal menigeen kennen. De oorlog met de boze Grieken, die hun geschaakte Helena terug wilden halen, was door de jaren heen een boeiend gegeven voor toneelschrijvers en producenten. De list met het paard sprak bovendien tot de verbeelding.

John de Heij had daarbij de taak om 83 acteurs een rol te geven en daarbij het zitvlees van de toeschouwers niet teveel te belasten. Dat daarom teksten moesten worden geschrapt, bracht bij een aantal spelers teleurstelling teweeg. De Heij sprak niettemin van 'ongekend teamwork'. "Je ziet vooral de acteurs, maar je vergeet dan de decorbouwers, grimeurs, musici, stylisten, gastvrouwen en schoonmaaksters. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat deze droom werkelijkheid is geworden."
 
Verrijking
Voor de acteurs en actrices is het nu aanpakken geblazen. "Hier doe je het voor", zegt de Schoonhovense Kirsty Correljé, die de rol van Hara vertolkte. "Na zoveel repetities wil je aan de slag."

Dat geldt ook voor Joop van Dommelen, de 72-jarige inwoner van Haastrecht, die de Trojaanse koning Prianos adviseert niet ten strijde te trekken. "Het is voor mij als thuiskomen", meent de weduwnaar. "Toneelspelen is een verrijking van mijn leven. Het samen optrekken met zo'n groep is heerlijk. Na de Titanic had ik de smaak al te pakken. En ze zoeken altijd wel een bebaarde ouwe Griek of Trojaan. Ik hoef met mijn hoofd alleen maar een klassieke mantel aan te trekken", lacht hij. "De rest komt vanzelf." 

Zijn koning (John Tak) beaamt dat. "Het tomeloze enthousiasme van iedereen werkt aanstekelijk. Het is een bijzondere mix: van 'oude rotten in het vak' die al aardig wat kilometers op het toneel hebben gemaakt, tot mensen die voor het eerst op de bühne staan. Jong en oud, alles kom je tegen in 'Troje', maar het klopt als een bus."

Troje is t/m zaterdag 19 mei in Haastrecht te zien, van vrijdag 21 t/m zaterdag 29 september in de Goudse Schouwburg. Alle informatie: http://theaterbakkerheij.nl

Pieter van der Laan 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden