• De wethouders Gerrit Spelt (l) en Johan van Everdingen tijdens hun benoeming.
• De wethouders Gerrit Spelt (l) en Johan van Everdingen tijdens hun benoeming. Foto: CDA Lopik/via Twitter

Vinnig debat over coalitieakkoord Lopik: ‘gênante discussie’

Algemeen 1.757 keer gelezen

LOPIK • "Bieden wij u een uitgestoken hand, in plaats van het coalitieakkoord dicht te timmeren, is het weer niet goed." VVD-fractievoorzitter Hugo van Amerongen kon woensdagavond zijn ergernis niet verbergen in een redelijk stekelig debat over het coalitieakkoord.

Niet dat de oppositiepartijen zich gepasseerd voelden. 'Verliezer' ChristenUnie paste 'bescheidenheid', de PvdA was terughoudend omdat ze merkte dat CDA en VVD elkaar opnieuw gevonden hadden en de SGP zei niets te zoeken te hebben bij partijen die de zondagopenstelling van winkels omarmen. Ook roemden de oppositiepartijen het coalitieproces, dat in hun ogen uitstekend was geleid door (in)formateur Els de Graaff.

Jip en Janneke
Het was meer het coalitieakkoord zelf dat de tongen losmaakte. "Ik houd van duidelijkheid, maar dit is wel erg Jip en Janneke-taal", stak Bea de Kruijf namens de ChristenUnie van wal. "Wat mij betreft had het iets formeler gemogen. En wat is er met de verkiezingsbeloften gebeurd? Ik zie er niet veel van terug."

Daarmee doelde De Kruijf onder andere op het garanderen van goede ouderenzorg (VVD) en het veiliger maken van de kruising op de provincialeweg bij Cabauw en gratis zonnepanelen voor sportverenigingen en buurt-/dorpshuizen (CDA). "Waren het inderdaad slechts beloften?"

Ook Arie Schep (SGP) en Rik Dekker (PvdA) lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Laatstgenoemde vroeg aan Van Amerongen of er nu wel of geen extra buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) kwam, of de Lopikse liberalen zich in gaan zetten voor meer woningen in het segment van middenhuur en of lokaal werk vooral gegund wordt aan lokale bedrijven.

De VVD-fractievoorzitter pareerde de kritiek door te stellen dat het een akkoord op hoofdlijnen is. "Hierin staan prioriteiten, ofwel zaken die we ten minste willen bereiken. Je kunt niet alles benoemen, dan wordt het een onleesbaar document. De rest gaan we de komende vier jaar invullen, liefst in samenwerking met u."

En over de BOA: die komt er, wat Van Amerongen betreft. "Liever zien we gedragsverandering, zodat een extra toezichthouder niet nodig is, maar als mensen bijvoorbeeld blijven weigeren om hondenpoep op te ruimen dan wel ander ongewenst gedrag blijven vertonen, moet er worden opgetreden."

Adrie Strien (CDA) vulde aan door te stellen dat verkiezingsbeloften niet vergeten zijn. "Maar aan de uitvoering zitten vaak haken en ogen. Geef  ons de tijd om die uit te werken." 

Wethouders
Ook bij de benoeming van beide wethouders –Johan van Everdingen namens VVD en Gerrit Spelt namens CDA- botsten coalitie en oppositie. De ChristenUnie had er moeite mee dat Johan van Everdingen na vier jaar wethouderschap nog niet in de gemeente woont, waardoor hij opnieuw ontheffing nodig heeft. "Dit is voor ons een principieel punt", oordeelde Bea de Kruijf. Rik Dekker (PvdA) viel haar bij, waarop Hugo van Amerongen liet weten de discussie 'gênant' te vinden.

Voor de uitslag had het geen consequenties, wethouder Van Everdingen werd 'gewoon' benoemd. Zelf geloofde hij niet dat die 'drie kilometer' die hij buiten de gemeentegrens woont uitmaakt voor zijn functioneren, maar hij zegde toe zich te blijven oriënteren naar een woning in het Lopikse.

Gerrit Spelt was zeer trots met zijn benoeming. De gedreven wethouder gaat alweer zijn vierde periode in. "Dat is misschien niet gebruikelijk en niet de norm, maar ik zie nog steeds veel uitdagingen."

Hij vroeg de gemeenteraad hem scherp te houden in het geval hij zou verslappen. "Houd mij dan gerust een spiegel voor."

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden