• Verzakt straatwerk in De Weide.
• Verzakt straatwerk in De Weide. Foto: Robert van der Hek

Raad Lopik: ‘Doorpakken in De Weide’

Algemeen 417 keer gelezen

LOPIK • De gemeenteraad van Lopik heeft dinsdagavond ruim 700.000 euro beschikbaar gesteld voor ophoogwerkzaamheden in De Weide. De raad hoopt dat de bewoners het plan omarmen.

"Na de stroeve voorgeschiedenis moeten we nu het tempo erin houden", sprak Nick Kramer namens de VVD-fractie. "Ik hoop op een grote deelname onder de bewoners, zodat we de verzakkingen in de straat gezamenlijk kunnen aanpakken."

Service
Bijzonder is dat de gemeente als service, vanwege de lange voorgeschiedenis en eerder gedane beloften voor een snelle aanpak, ook op privaat terrein werkzaamheden gaat uitvoeren en financieren. Tuinen worden opgehoogd, huisaansluitingen en nutsleidingen vervangen en (nieuwe) schuren onderheid. De schuren zelf moeten de bewoners betalen, maar de kosten -geraamd op 6.000 euro per schuur- kan de gemeente eventueel voorschieten. Dat bedrag moeten bewoners dan in vijf jaar terugbetalen, wat neerkomt op een maandlast van ruim 100 euro.

Rik Dekker (PvdA) deed daarbij de suggestie om dit eventueel te verlagen naar 50 euro per maand en de betalingsregeling daarmee te verlengen. "De maandelijkse last mag geen struikelblok zijn om mee te doen", sprak hij.

Voor een goede aanpak van de verzakte straat is een grote deelname van bewoners vereist. De schuren staan namelijk geschakeld en bij de uitvoering wordt het erg lastig om de ene schuur te laten staan en de andere te slopen. 

Spanning
De verzakkingen in De Weide tasten niet alleen het straatwerk aan, maar leiden er ook toe dat (gas)leidingen en huisaansluitingen onder spanning staan. Een structurele oplossing -een zogenaamd palenmatras- bleek te duur, vandaar dat de gemeente nu gebruik maakt van een goedkopere oplossing met lichtgewicht ophoogmateriaal. Een methode die de komende twintig jaar uitkomst moet bieden, waarna er wellicht een nieuwe –betaalbare- structurele oplossing is.

Nu de gemeenteraad akkoord is, wil B&W voor de zomervakantie in beeld hebben hoe groot de animo onder de bewoners van De Weide is voor de werkzaamheden op hun eigen terrein. Wethouder Gerrit Spelt: "Bij groen licht kan één en ander dan eventueel volgend voorjaar worden uitgevoerd."

Robert van der Hek
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt Nieuws 6 mei, 13:57
• Het team van Autobedrijf Broere in de werkplaats.
Peugeot terug in Krimpen aan den IJssel Zakelijk 6 mei, 13:42
Arie en Alie den Otter: trots op Arie's lintje.
Arie den Otter koninklijk onderscheiden voor vrijwillige inzet: 'Ik vind het leuk om mensen blij te zien' Nieuws 6 mei, 11:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden