• Ad Struijs. (foto: www.prokrimpenerwaard.nl)
• Ad Struijs. (foto: www.prokrimpenerwaard.nl) Foto: ProKrimpenerwaard.nl

Pro Krimpenerwaard houdt vast aan afgewezen kandidaten

Algemeen 1.755 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard wil dat er een extra raadsvergadering komt waarin de twee eerder afgewezen kandidaten van de partij alsnog tot commissielid worden benoemd.

Dat verklaart fractievoorzitter Ad Struijs. "Door geblunder van burgemeester Roel Cazemier, de raad en de griffie is Pro Krimpenerwaard zwaar beschadigd. Wat ons betreft gaat er een streep door het raadsbesluit van afgelopen dinsdag. Dit omdat dit besluit in strijd is met de wet."

Volgens Struijs was er voor de gemeenteraad geen enkele reden om de twee - Jan Haagsma en Bert Vriezen - weg te stemmen. "Beide kandidaten voldoen aan alle eisen en ook met hun geloofsbrieven is niks mis. Het is niet aan de gemeenteraad, maar aan Pro Krimpenerwaard om te bepalen wie er namens de partij zitting neemt in de commissie. Als dat wel zo zou zijn, zou dat betekenen dat de raad te kritische mensen van een partij kan weigeren voor een functie in de raadscommissie. Dat is Moskou aan de Polder."

Drama
Struijs was naar eigen zeggen 'overdonderd' door wat er dinsdagavond allemaal gebeurde. "Vooral voor de betrokkenen was het een drama. Hun families zaten in de raadszaal. Normaal is zo'n stemming een formaliteit, een feestelijk moment. Nu verliep het dus heel anders. Echt verschrikkelijk. De burgemeester had in moeten grijpen, maar deed dat niet. Je zou bijna denken dat er opzet in het spel was."

Struijs erkent dat de verkiezingswinst van Pro Krimpenerwaard (van één naar drie zetels) de partij tot nu toe weinig goeds heeft gebracht. "Eerst al die ellende met Saskia van Rooy (zij stapte uit Pro Krimpenerwaard om met een eigen fractie in de raad plaats te nemen, red.) en nu dit weer! Soms denk ik wel eens dat het beter was geweest als Pro Krimpenerwaard op één zetel was blijven staan." 

Toch ziet hij geen enkele reden om andere kandidaten voor te dragen voor een plek in de commissie. "Er is niks mis met de twee kandidaten die we hebben. Bert (Vriezen) is bedrijfseconoom en kan onze partij op allerlei manieren ondersteunen. Ook Jan (Haagsma) is een prima vent. Hij is weer op het terrein van sociale zaken goed onderlegd."

Struijs heeft de zaak inmiddels voorgelegd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het ligt volgens hem voor de hand dat er snel een extra raadsvergadering komt. "Dan kan de burgemeester vertellen waarom hij dinsdagavond niets deed. Misschien had -ie een black out."

Struijs vernam dat Cazemier vasthoudt aan het besluit van de gemeenteraad. "Als dat zo is hebben we echt een ernstig probleem. Mijn oproep om met mij hierover contact op te nemen is helaas nog niet beantwoord."

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard weten dat de burgemeester maandag een verklaring af zal geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden