• Terwijl Esther per schakel beide delen in elkaar past, kijkt Marjolein gespannen toe.
• Terwijl Esther per schakel beide delen in elkaar past, kijkt Marjolein gespannen toe. Foto: Robert van der Hek

Priegelen met glas en zilver; monnikenwerk voor Silver Challenge

Algemeen 796 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ze hebben de lat hoog gelegd, maar dat is ook de bedoeling vinden Marjolein van Zummeren en Esther van Vliet. "Het is niet voor niets een challenge."

"Je wilt jezelf uitdagen. Out of the box denken; net iets anders doen dan je dagelijkse werk. En dan gaat het vaak niet vanzelf, nee."

Dat laatste is een understatement. Marjolein en Esther zijn deze middag druk in de weer om beider creaties voor de Silver Challenge, een wedstrijd tijdens de Zilverdag met als insteek vernieuwing, in elkaar te passen. Een waar monnikenwerk, zo blijkt. "Het moet een ketting worden, waarvan de schakels gemaakt zijn van glas en zilver", meldt Marjolein, de maakster van het ontwerp. "We gebruiken geen mal en bij iedere schakel is de verdeling tussen zilver en glas anders. Nee, we hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt."

Een eerdere poging om de glazen en zilveren delen met elkaar te verbinden mislukte. "Nu gebruiken we een andere werkwijze en proberen we het opnieuw."

Terwijl Esther in haar Schoonhovense werkruimte druk bezig is met kloppen, boren en solderen, kijkt Marjolein gespannen toe. Het lijkt deze keer wel te lukken, want schakel na schakel ontstaat de ketting. Een zucht van verlichting is voelbaar, want het sieraad moet vrijdag zijn ingeleverd.

"We schrikken niet terug van een beetje stress voor de deadline, hoor", zegt een lachende Ester. "Daar hebben we in ons werk genoeg mee te maken. Maar het is natuurlijk wel fijn dat het nu lukt. Overigens is-ie nog niet klaar, want de schakels moeten ook weer uit elkaar om te worden verlijmd. En het afwerken -polijsten van het zilver- zal eveneens nog even duren."

Esther en Marjolein vonden elkaar enkele jaren geleden tijdens de Nacht van het Zilver, waaruit een samenwerking ontstond. "Ik kwam vanuit Rotterdam in Schoonhoven wonen, waar ik ook mijn glasatelier 12Bead Glass heb", meldt Marjolein. "In sommige van mijn creaties ga ik de verbinding met zilver aan. Nu ben ik daar zelf ook best handig in geworden, maar ik kan natuurlijk niet tippen aan het werk van Esther. Vandaar dat ik haar hulp weleens inroep, wat ook andersom geldt."

Beiden krijgen de nodige waardering voor hun werk, wat nog wel eens een prijs oplevert en daarbij heeft edelsmid Esther met de 'trouwringenrotonde' een mooi visitekaartje in Schoonhoven.

Tijdens de Silver Challenge van 2017 werd de zilveren ketting met glazen visjes van Marjolein en Esther vierde. Of ze dit jaar voor de eerste prijs gaan? "Het publiek bepaalt de winnaar, dus speelt gevoel een belangrijke rol. We denken wel dat deze ketting een 'wow-factor' heeft, maar de overige inzendingen zullen ook niet mis zijn." Lachend: "Wie al dit gepriegel live zou kunnen meemaken, zou ons alleen daarom al een prijs gunnen."

Het ingezonden werk voor de Silver Challenge is tijdens Nationale Zilverdag (Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei) te zien in de Hoge Vierschaar, middenin het centrum van Schoonhoven. Bezoekers stemmen via touchscreens en bepalen zo de winnaars.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden