Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Zilvermuseum viert jubileumfeest met luxueus gedekte tafel

Algemeen 487 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een veertien meter lange gedekte tafel met zilveren serviesgoed van Christofle en kristalglas van Daum-Haviland viert het Nederlands Zilvermuseum veertig jaar aanwezigheid in Schoonhoven.

In 1978 verrichtte prinses Margriet na de verhuizing van Utrecht naar Schoonhoven de opening aan het Kazerneplein. Het ging toen om een nieuwe toekomst van het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum (GZK) in de stad waar per slot van rekening de Vakschool voor edelsmeden al was gevestigd. Woensdagmiddag viel die eer te beurt aan oud veilingmeester Alexander Pechtold om daarbij stil te staan en vervolgens de tentoonstelling 'Feest!' te openen.

De voorman van D66 is inmiddels officieel een 'Vriend van het Zilvermuseum' en deed daarom zijn uiterste best om bezoekers naar de cultuurtempel te lokken en nieuwe vrienden te werven. "Het gaat niet alleen om grote, internationale exposities van Van Gogh en Rembrandt. Ook kleinschalige presentaties zijn de moeite waard. Daar is vaak meer onderzoek aan besteed en moeite voor gedaan vanwege soms ingewikkelde processen om zilver in bruikleen te kunnen tonen. Je moet ervoor de boer op."

Ook museumdirecteur Marcel Teheux, personeel en vrijwilligers hadden menig zweetdruppeltje moeten laten om het jubileum een feestelijk tintje te geven. Graag zou Teheux eveneens grote aantallen bezoekers verwelkomen, maar de massa richt zich met nadruk op de grote evenementen.

"Daardoor is dit museum niet zonder zorgen", waarschuwde bestuursvoorzitter Max Kerremans de aanwezigen. "Grotere bezoekersaantallen en sponsors zijn nodig voor nieuwe aankopen en het inrichten van tentoonstellingen. Onder moeilijke omstandigheden zijn we er toch in geslaagd een fraaie expositie in te richten."

Vredesboodschappen
De dank van de directie ging daarom vooral uit naar Minka Stefanova (Haviland) en Anne Gros (Christofle). De laatste was weken bezig met talloze kandelaars, zilveren vazen, wijnkoelers en schalen. Nog niet eerder is zoveel werk van Christofle in Nederland te zien geweest.

Een bijzondere plek was er voor het 'Ei van de vrede', die met het wegtrekken van een doek door eregast Pechtold werd onthuld. Het ei telt vredesboodschappen in ruim zestig talen en is een trekpleister. Liefhebbers zullen de gebruiksvoorwerpen van designers en zilversmeden als Gio Ponti, Ora-Ïto en Marcel Wanders zeker waarderen.

Teheux: "Het Franse zilverhuis Christofle uit Parijs is al meer dan 130 jaar het toonbeeld van luxe en elegantie als het gaat om zilveren gebruiksvoorwerpen, decoratiestukken en juwelen. Al sinds de oprichting streven de Fransen naar innovatieve en vooruitstrevende werkwijzen zonder daarbij het oorspronkelijke ambacht uit het oog te verliezen."

In Frankrijk heeft vrijwel iedereen gebruiksvoorwerpen van Christofle in huis. Volgens zilverkenner Pechtold krijgt Christofle niet altijd de waardering die het verdient. "Daarom roep ik iedereen op om te komen kijken."

De tentoonstelling 'Feest!' duurt tot 16 september.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden