• Eén van de vrijwilligers bezig met metselwerk rondom één van de negen buizen.
• Eén van de vrijwilligers bezig met metselwerk rondom één van de negen buizen. Foto: Jan Timmer

IJsvereniging Lekkerkerk nu al bezig met betere ijsvloer

Algemeen 972 keer gelezen

LEKKERKERK • Terwijl half Nederland uitkijkt naar de zomer houdt een groep mannen zich op sportpark Weydehoeck in Lekkerkerk bezig met….. ijs.

Of liever gezegd: toekomstig ijs. "Onder leiding van onze uitvoerder Wim van Herk zijn we twee weekenden lang bezig om in totaal negen expansiebuizen aan te brengen", vertelt Marinus de Jong, voorzitter van IJsvereniging Lekkerkerk, één van de belangrijkste gebruikers van het door Stichting Servicepunt Verenigingen Nederlek (SVN) beheerde sportpark.

"Deze buizen moeten er voor zorgen dat het water onder het ijs bewegingsruimte heeft zonder dat het scheuren in de ijsvloer veroorzaakt. Het vorige systeem maakte gebruik van buizen die in de praktijk te smal bleken, waardoor er een naar onze mening te hoge druk op de vloer ontstond en zijn invloed had op de ijskwaliteit. De pijpen die we nu plaatsen hebben een grotere diameter en staan alle negen aan de randen van het centraal gelegen beachvolleybalterrein, waardoor schaatsers er geen last van hebben."

Beweging

Het project brengt flink wat mensen in beweging, zo mag De Jong tot zijn grote genoegen constateren. "Al onze ijsclubcommissarissen zijn opgetrommeld", vertelt de Lekkerkerker. "En Wim van Herk heeft er voor gezorgd dat diverse andere vakmensen zijn ingeschakeld. Ze toonden zich over een breed front bereidwillig om te komen helpen. Ook mooi: hun inschikkelijkheid qua kosten. We kunnen op deze manier én met een prima bijdrage van SVN de klus klaren op een meer dan verantwoorde manier draaien en straks nóg beter ijs presenteren."

Vakmensen
Een rondgang over het terrein levert een inspirerend beeld op van vakmensen die op hun vrije zaterdagen elk op hun eigen discipline in touw zijn om de ijsvereniging én de lokale schaatsliefhebbers van dienst te zijn. Ruud van de Ben leverde de trottoirranden, Dennis de Jong zorgde voor de stelconplaten en regelde een kraan bij loonbedrijf Hoek. Ries de Jong en Areie den Besten verrichten graafwerk, terwijl Cor van IJzeren druk bezig is met het plaatsen van de pijpen. Marcel Donk houdt zich samen met een collega-vrijwilliger bezig met het machinale graafwerk terwijl Jeffrey van Kooten metselend actief is ter versteviging van de nieuwe pijpen. Piet Mak en Cees den Besten zagen de deksels voor de pijpen. Op het dak van het ijsclubgebouw wordt ook al stevig gewerkt. Peter van den Berg en Peter Ranke doen daar het schilderwerk. Op de begane grond houdt Wout van Alphen zich bezig met en soortgelijke klus. Wim van Herk maakt ondertussen zijn meters om de manschappen te complimenteren, aanwijzingen te geven en de voortgang in de gaten te houden. "Mooi dat het zo kan hè?", stelt Marinus de Jong tevreden vast. "Het is prettig werken zo. Met elkaar krijg je heel wat voor elkaar. Je ziet het maar weer."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden