Afbeelding
Foto: Adri Verhoeven

Boeren werken aan schoner water

Algemeen 1.199 keer gelezen

BERKENWOUDE • In De Zwaan in Berkenwoude was donderdag de aftrap van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in de Krimpenerwaard.

Boeren gaan in dit plan samen met deskundigen aan de slag om de water en bodemkwaliteit te verbeteren. Dit doen ze door een aantal zaken in hun dagelijkse bedrijfsvoering zo aan te passen dat er minder mineralen, zoals stikstof en fosfaat, in de sloot terecht komen. Tussen de 65 en 70 agrariërs doen mee aan het DAW-project. Teus Verhoeff van adviesbureau PPP-Agro Advies hoopt dat dit aantal verder groeit tot 75. In zeven studiegroepen delen boeren hun kennis. "Het is bedoeld om van elkaar te leren", zegt hij. "Samen met deskundigen werken we aan maatregelen op het gebied van kringlooplandbouw, erfafspoeling, baggeren en het schonen van sloten."

Bijzonder is dat één van de studiegroepen uit enkel vrouwen bestaat. "Die is er gekomen op verzoek van de boerinnen zelf", zegt Verhoeff. "Zij willen kennis opbouwen, weten hoe zaken werken, zodat ze aan de keukentafel mee kunnen praten als het gaat over de bedrijfsvoering. Hartstikke goed natuurlijk."

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard faciliteert en ondersteunt het initiatief. "Wij vinden goede waterkwaliteit erg belangrijk", vertelde hoogheemraad Agnes van Zoelen donderdag bij de start van het project. "Dat de boeren hieraan bijdragen en daar zelf ook profijt van hebben is een win-winsituatie. Dat maakt dit project zo mooi."

Volgens Verhoeff valt er op tal van terreinen nog een wereld te winnen. Neem erfafspoeling. "Het gebeurt nog wel eens dat voer- en mestresten op het erf na een fikse regenbui de sloot in lopen? Hoe voorkom je dit?" Ook het rantsoen van koeien is een gespreksonderwerp. Want in het voer zitten stoffen die - in te grote hoeveelheden - minder gunstig zijn voor de bodem- en waterkwaliteit. "Voeren op maat is goed voor de koe èn het milieu."

Graslandbeheer is nog zo'n onderwerp. Vaak is het de manier van bemesten die zorgt voor een betere grasopbrengst, "en dat is natuurlijk wat iedere boer wil. Want je wilt het gras maximaal benutten om melk van te maken. Dat is niet alleen goed voor de bedrijfskringloop, maar ook voor de portemonnee!"

De kringloopwijzer, die de mineralenstromen op een bedrijf in beeld brengt, komt tijdens de bijeenkomsten veelvuldig ter sprake. Verhoeff: "De kringloopwijzer is een ideaal instrument om te kijken of bepaalde maatregelen werken en wat je collega-melkveehouders presteren. Je gaat steeds meer verbanden zien waardoor je steeds een stapje verder komt."

Het waterschap gaat de komende jaren monitoren of de maatregelen effect hebben op de waterkwaliteit.

Floris Bakker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden