• Maarten Hunink (l), Michelle Bauer en Mark Schilders (vriendin en vriend van Maarten) met de T-shirts.
• Maarten Hunink (l), Michelle Bauer en Mark Schilders (vriendin en vriend van Maarten) met de T-shirts. Foto: Martijn Kappers

This is not a T-shirt: 'Meer dan een kledingstuk'

Algemeen 943 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Maarten Hunink is al een eind op dreef om zijn project 'This is not a T-shirt' van de grond te krijgen. Hij hoopt ook mensen in de Krimpener- en Lopikerwaard enthousiast te krijgen, zodat enkele Syrische vluchtelingen in Griekse opvangkampen werk kan worden geboden.

"Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar met dit project wil ik hoop bieden en mogelijkheden creëren. Vandaar de slogan: This is Not a T-shirt. Het is namelijk meer dan een kledingstuk", verklaart Maarten Hunink (33).

De opzet in het kort: de inwoner van Bergambacht, die tot zijn studie in Krimpen aan den IJssel woonde, is een crowdfundingactie begonnen om duizend T-shirts te verkopen. "Het ziet er vooralsnog goed uit. In korte tijd heb ik al zestig procent van het beoogde bedrag binnen. Sommige medestanders doneren meer dan een T-shirt kost. Reuze bemoedigend natuurlijk."

Better place
Maarten heeft vanwege eerdere projecten inmiddels een vaste achterban opgebouwd. "In 2012 lanceerde ik 'I want to make the world a better place', waarbij mijn volgers op social media mij ideeën voorlegden. Zo heb ik een maand geprobeerd geen afval te creëren en een periode zonder elektriciteit geleefd. Daar hield ik dan vlogs van bij."

Het idee voor het huidige project ontstond in de periode toen Maarten anderhalf jaar als vrijwilliger in diverse vluchtelingenkampen in Griekenland werkte. "Ik was benieuwd naar de realiteit. Was het echt zo erg als dat je op televisie kon zien? Ik schreef me in bij een Noorse vluchtelingenhulporganisatie en werkte er enkele weken als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp, in de buurt van Athene. Na deze intense ervaring keerde ik terug naar Nederland, maar het liet me niet los. Ik ging terug. Dat heb ik een aantal maanden gecombineerd met mijn werk als webdesigner en -programmeur, totdat ik 'This is not a T-shirt' begon."

Uitzichtloos
Achterliggend idee was zijn ervaring dat mensen in de vluchtelingenkampen niet alleen behoefte hebben aan voedsel en kleding, maar ook aan de slag willen om uitzicht te scheppen in hun haast uitzichtloze situatie. "Depressie ligt op de loer in de overvolle kampen. De vluchtelingen wonen er geïsoleerd in een land dat geen sociaal vangnet kent. De regio Larissa, waar ik het atelier wil beginnen, kende vroeger een bloeiende katoenindustrie. Dat gegeven koppelde ik aan het feit dat onder de Syrische vluchtelingen veel kleermakers zijn. Eén en één is twee. Ik kwam op het idee om katoen te betrekken van een Griekse producent en daar T-shirts van te laten maken door vluchtelingen."

Hij stopt er zijn ziel en zaligheid in. "Ik ben er nu honderd procent mee bezig en heb geen baan meer. Ik moet enorm veel regelen en heb ondertussen weinig tot geen inkomsten. Ik woon tijdelijk bij mijn ouders en word gelukkig door familie en vrienden ondersteund."

Zodra het beoogde startbedrag binnen is, reist Maarten af naar Griekenland om het project daadwerkelijk te beginnen. "Ik kan dan samen met twee kleermakers drie à vier maanden vooruit. Een shirt kost 34 euro. Duurder dan in een reguliere winkel, maar het is gemaakt van biologisch katoen en met de aankoop steun je het project."

Meer
Maarten hoopt dat zijn initiatief aanslaat, zodat hij op termijn meer vluchtelingen werk kan bieden. "In het beste geval kan ik mijzelf misschien overbodig maken en andere projecten gaan oppakken. Maar dan loop ik wel erg op de zaken vooruit. Eerst maar eens het totaalbedrag voor de eerste duizend shirts bijeenkrijgen en 'This is not a T-shirt' daadwerkelijk van de grond tillen."

Wie Maarten wil steunen kan een kijkje nemen op: http://www.notafactory.com

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden